‘Petrol‘ traži rješenja zbog neodržive regulacije cijena naftnih derivata

Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatskoj regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka “Petrol” d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. “Petrol” d.o.o., kao dio Petrol Grupe, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2200 zaposlenika.

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata “Petrolu” u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mil. eura i ako bi se nastavilo s istim modelom regulacije, šteta bi se popela na 68 mil. eura u 2023. godini, što znači ukupno 114 mil. eura.

Uprava “Petrola” je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Također je upozorila Hrvatsku vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol Grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol Grupi u 2022. godini, Petrol Grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere u zaštiti svojih interesa.

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros i na njemu nam je ministar iznio namjeru povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

“Petrol” nema vlastitu rafineriju, nego sve naftne derivate kupuje na tržištu. S obzirom na to da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na one u 2022. godini, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu i generiranje daljnjih gubitaka.

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, “Petrol” d.o.o. će danas,  28. prosinca 2022., od 12 do 13 sati zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu.

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, jer su se promijenile tržišne okolnosti, odnosno cijene nafte vratile su se na razinu od prije početka rata u Ukrajini i nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište.

U ime tvrtke “Petrol” ispričavamo se svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša je namjera ovim upozorenjem Vladi spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično teškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama.

Petrol Grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti.

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

U suprotnom, “Petrol” d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →