Zasad ništa od luksuznog hotela u bivšoj Ortopedskoj bolnici: Prvi gosti su u Kraljevicu trebali doći već ove godine, ali…

Vizualizacija: Projekt Hoteli Liburnia 1 i 2 Kraljevica / Foto Studio Rechner

Vizualizacija: Projekt Hoteli Liburnia 1 i 2 Kraljevica / Foto Studio Rechner

Izmjene PP-a je inicirao sam investitor, tvrtka Liburnia Group, a njima je obuhvaćeno oko 4,3 hektara kopnenog i 5,8 ha morskog dijela kraljevičke luke s obzirom na intenciju investitora da hotelske kapacitete i sadržaje upotpuni i nautičkim vezovima

KRALJEVICA – Projekt rekonstrukcije i prenamjene derutne zgrade nekadašnje Ortopedske bolnice u luksuzni hotel već dobre dvije godine zaokuplja pažnju kraljevičke i šire javnosti, a da se s građevinskim radovima nije ni započelo.

Nova vizura

Najavljena ulaganja tvrtke Liburnia Group, iza koje stoje poduzetnici iz Prištine, kroz proteklo su razdoblje doživjela svoju metamorfozu, uvelike nadilazeći startne pozicije. Prvotnih 37 milijuna kuna najavljenih ulaganja u međuvremenu su skočila na čak 50 milijuna eura, umjesto jednog butik-hotela s pet zvjezdica koji je, prema prvotnim najavama, trebao primiti prve goste u ovoj godini, danas se rade izmjene Prostornog plana Grada Kraljevice zbog implementiranja dva hotela visoke kategorije s pratećim sadržajima koji bi trebali kompletno promijeniti obalnu vizuru Kraljevice i njezine luke. Na papiru, u idejnom rješenju cijeli taj potez duž Obale kralja Tomislava osmišljen je, istina, vrlo šik – s tim proširenjem obalne šetnice, mnoštvom zelenila, kaskadnim terasama jednog od hotela te obnovljenim secesijskim zdanjem bivše bolnice. Pred Kraljevicom je blistava budućnost, ustvrdio je pred kraj prošle godine gradonačelnik Dalibor Čandrlić, pozivajući se na projekte i investicije, među inima i ovaj, koji bi se trebali realizirati u Kraljevici.

Inspirativna okolina

Prema onom što čujemo od Dalibora Čandrlića, vlasnike Liburnia Group ne vide problem što će u neposrednom susjedstvu luksuznog hotela s pet zvjezdica s jedne strane imati remontno brodogradilište s koncesijom do 2050. godine, as druge pogled na urinjsku rafineriju i velike tankove. U njihovim vizijama, barem prema onom što prenosi kraljevički gradonačelnik, postojanje jednog brodogradilišta, kao i servisnog centra Kvarnerplastika širi mogućnosti razvoja nautičkog turizma – prihvata, servisiranja, remonta, a danas-sutra i moguće gradnje novih luksuznih plovila.

Izmjene prostornog plana

Ipak, za početak gradnje tog blistavog (obalnog) dijela Kraljevice valjat će još pričekati. Prema procjenama samog gradonačelnika, između devet mjeseci do godine dana, što je opet uvjetovano samom dinamikom završetka izrade i usvajanjem aktualne, pete po redu izmjene Prostornog plana Grada Kraljevice. Te izmjene inicirao je sam investitor, tvrtka Liburnia Group, koji će i financirati trošak koji se procjenjuju na iznos od 15-ak tisuća eura. Izmjenama PP-a obuhvaćeno je oko 4,3 hektara kopnenog i 5,8 morskog dijela kraljevičke luke s obzirom na intenciju investitora da hotelske kapacitete i sadržaje upotpuni i nautičkim vezovima, odmah do postojećeg koncesionara, tvrtke Skydeal Marine koja na potezu ispod bivše bolnice raspolaže s pedesetak vezova. Svoj interes za uređenje i širenje kapaciteta priveza u kraljevičkoj luci na 320 vezova, naročito u dijelu dodatnih komunalnih vezova, našla je i Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena.U sklopu tih vizija oko uređenja luke, pored postavljanja fiksnih i plutajućih lukobrana te gatova, na novu je lokaciju izmještena i već davno zacrtana benzinska crpka za plovila koju bi mogli koristiti brodovi i jahte do 100 metara dužine, a sadašnja riva ostala bi operativno služiti ribarima za iskrcaj ribe, no ne više i kao parkiralište.

Simulacija budućeg izgleda Hotela Liburnia 2 / Foto : Studio Rechner

Simulacija budućeg izgleda Hotela Liburnia 2 / Foto : Studio Rechner

Čandrlić vjeruje da bi se konačan nacrt izmjena PP-a Grada Kraljevice i njegovo usvajanje od strane gradskih vijećnika moglo dogoditi za šest do devet mjeseci. Dodaje da se u ovom slučaju ne radi o nekakvim obimnijim promjenama u odnosu na važeću prostornoplansku dokumentaciju te da taj projicirani rok zapravo najviše ovisi koliko će svim javnoupravnim tijelima, kojih je podugačak niz, trebati da iznesu svoje zahtjeve i mišljenje na nacrt izmjena. U prilog tome da konkretni početak realizacije ove investicije diktiraju vanjski faktori, a ne spremnost i volja investitira, Čandrlić navodi kako se s ovom inicijativom i nužnošću izmjene važećeg PP-a u tom dijelu Kraljevice započelo još u ožujku prošle godine kroz takozvani prethodni postupak o potrebi izrade strateške procjene utjecaja na okoliš izmjene ovog plana i trebalo je sedam mjeseci da se prikupe sva potrebna mišljenja javnopravnih tijela, uključujući i ono nadležnog županijanijskog upravnog odjela o tome da nije potrebno provesti postupak strateške procjene odnosno da je plan prihvatljiv za ekološku mrežu.

Gubitak i milijunske rezerve iz dobiti

Tvrtka Liburnia Group osnovana je krajem 2020. godine u Zagrebu, kao njezini vlasnici vode se Bedri i Mergim Prishtina iz Kosova dok je treći partner Korab Lushaj, sa zagrebačkom adresom. Prema podacima s Poslovna.hr, tvrtka je na kraju obiju poslovnih godina iskazivala gubitak, minoran u 2020. dok su 2021. godine na 6.900 eura prihoda imali gubitak od 12.200 eura. Međutim, kapital firme značajno je porastao, s početnih 175.000 eura na 1.372.000 eura. Pritom je 26.600 činio upisani temeljni kapital dok je 1.358.000 eura evidentirano kao rezerve iz dobiti.

Završeno s prekupcima?

– U stalnom sam kontaktu s predstavnicima investitora, i oni sami već su pomalo nervozni jer imaju osiguran novac i htjeli bi čim prije krenuti s radovima, kaže Čandrlić, uvjeren da je vrijeme prekupaca za ovaj nekretninski kompleks bivše Ortopedske bolnice u samom srcu Kraljevice, tik do mora, konačno završilo. U prilog toj svojoj tezi da je ovog puta riječ o ozbiljnim investitorima Čandrlić navodi da su dosad iz Liburnia Group uložili oko milijun eura.

Raniji vlasnici oronulog zdanja stare bolnice, koje je dugi niz godina bilo izloženo propadanju u stečajnom postupku Tem-gradnje, u svakom slučaju zaradili. Zagrebačka tvrtka Mikuš-Pag taj je zapušteni nekretninski kompleks od gotovo 5.000 četvornih metara zemljišta tik uz more u proljeće 2018. godine kupio na stečajnoj dražbi za 956.000 kuna odnosno blizu 127.000 eura. Ubrzo dolazi do (pre)prodaje izvjesnom Ivanu Baliću iz Zagreba od kojeg su aktualni vlasnici Liburnia Group prije dvije godine kupili cijelo zdanje i pripadajuće zemljište za 607.000 eura, a uskoro se spremaju iskeširati još dvjestotinjak tisuća eura.

Na potezu od dvorca Nova Kraljevica do Centra Fortica, gdje je najavljena gradnja drugog hotela s 4 zvjezdice i maksimalnih 85 smještajnih jedinica, naime, nalazi se parcela od 1.140 četvorna metra s derutnim objektom neto korisne površine 284 četvorna metra koja je u vlasništvu je KBC Rijeka. Početkom ove godine raspisan je javni natječaj za prodaju ove nekretnine i javio se, potvrdili su nam u KBC-u Rijeka, samo Liburnia Group ponudivši za tu nekretninu iznos iznad oglašene početne cijene, kako doznajemo, nešto više od dva milijuna kuna. Cijela je procedura odrađena i prikupljene sve prethodne suglasnosti, tako da se u ovom trenutku, s obzirom da je riječki KBC javna ustanova, čeka još jedino da i Vlada izda suglasnot kako bi se potpisao kupoprodajni ugovor. S tim novcem, kako doznajemo, KBC planira investirati u uređenje prostora stare bolnice na Sušaku.

Bivša ortopedska bolnica derutno je zdanje u središtu Kraljevice / Marko GRACIN

Prodaja ili zakup gradskog zemljišta

Ipak, najveći dio zemljišta za potrebe realizacije ove investicije, u gabaritima u kojima se najavljuje, u vlasništvu je Grada Kraljevice. U pitanju je više parcela, ukupne površine oko 6.000 četvornih metara, pored i u blizini kompleksa povijesnog dvorca Nova Kraljevica koji se prostire na otprilike podjednakoj kvadraturi. Na koji će se način to pitanje imovinsko-opravno regulirati s investitorom, gradonačelnik Čandrlić kaže da u ovom trenutku ne može reći. Moguće su opcije prodaja, koja opet moraju ići preko javnog natječaja, ili davanja u zakup na, primjerice, 99 godina. Čandrlić pritom ističe kako će se u bilo kojoj od ove dvije opcije, ovisno o odluci gradskih vijećnika, pred investitora odnosno tvrtku Liburnia Group postaviti uvjet odnosno zadati rok u kojoj će se investicija morati realizirati, u protivnom ide raskid ugovora.

 

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →