Kako je Elon Musk službeno postao najveći luzer svih vremena Mnoge su mu stvari krenule loše, a jedno ga je pokopalo

Elon Musk službeno je najveći luzer svih vremena, barem kad je riječ o gubitku osobnog bogatstva. Guinnessova evidencija svjetskih rekorda, globalna organizacija koja prati sve vrste rekordnih postignuća, objavila je to nakon što je Forbes procijenio da je Musk dosad izgubio čak 183 milijarde dolara.

Treba biti pošten pa priznati da je i zarada od 320 milijardi dolara, koliko je težilo Muskovo bogatstvo na vrhuncu njegove moći u studenome 2021., također bilo rekordno postignuće. Ali mnoge stvari su od tada za Muska krenule nizbrdo, a najviše su ga pokopale Tesline dionice koje su lani izgubile više od 65 posto svoje vrijednosti. Uz njihov snažan pad i Muskova akvizicija Twittera vrijedna 44 milijarde dolara samo je dodatno pogoršala stanje u njegovu portfelju.

Sa svojom trenutnom neto vrijednosti od oko 137 milijardi dolara, Musk je tako izgubio i donedavni službeni status najbogatijeg čovjeka na svijetu. Ta čast sad pripada vlasniku i osnivaču francuskog modnog konglomerata LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) Bernardu Arnaultu, koji raspolaže s procijenjenih 190 milijardi dolara. Ako je suditi po njima, nikad neće umrijeti.

Iako je Guinnessova knjiga rekorda svjesna da je nemoguće točno procijeniti točan opseg Muskova bogataškog gubitka, organizacija kaže kako je on sigurno daleko veći od prethodnoga rekorda koji je držao japanski investitor Masayoshi Son, koji je 2000. godine izgubio oko 58,6 milijardi dolara.

Da na prvom mjestu svjetskih luzera trenutno nije ekscentrični Elon Musk, bio bi sigurno netko drugi iz redova tehnoloških lidera. Prema Forbesu, osnivač Amazona Jeff Bezos lani je također izgubio respektabilnih 85 milijardi dolara, a suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg nezanemarivih 77 milijardi dolara. Ipak, nitko od ovih skromnih i radišnih ljudi ne kuka zbog inflacije ili aktualnih poskupljenja, a neće tako skoro ostati niti gladan: njihovo se osobno bogatstvo još uvijek mjeri u desecima milijardi.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →