DHMZ upozorava: Miriše na snijeg, već u nedjelju stiže velika promjena vremena

U ponedjeljak se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru i Lici

Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje zbog najavljene promjene vremena i snijega koji se očekuje već početkom sljedećeg tjedna.

Vraća nam se prava zima. U nedjelju najprije na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju stiže postupno jače naoblačenje s kišom, a navečer i u nići i drugdje.

Pad temperature u ponedjeljak

Ponegdje je moguća i veća količina kiše, na moru i uz grmljavinu.

S padom temperature u ponedjeljak u noći i ujutro u unutrašnjosti ponegdje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru i Lici, a moguće i u nižim područjima središnje Hrvatske.

Tijekom ponedjeljka kratkotrajno razvedravanje, potom na prijelazu od ponedjeljka na utorak i u drugom dijelu utorka oblačnije s kišom, u višim područjima i snijegom.

Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u ponedjeljak prolazno sjeveroistočnjak, a u utorak zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Na Jadranu jugo i jugozapadni vjetar, povremeno jaki, moguće i olujni. U nedjelju na kopnu malo toplije, a početkom tjedna osjetan pad temperature u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Sprema se zimski ugođaj

Evo što sve u povodu povratka zimskog vremena najavljuju iz DHMZ-a:

“Mraz, pa i malo snijega što je palo u drugom siječanjskom tjednu vratilo je dio zimskog ugođaja za kojim mnogi vape, unatoč tomu što nam topla zima ide na ruku pri uštedi energenata.

Iako se miris snijega u zraku još ne osjeća, a i neki vjesnici proljeća nas zbunjuju, u trećem siječanjskom tjednu ipak se sprema zimskiji ugođaj.

Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu. Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak.

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega.

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega (slika 4), pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu.

Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra – juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra (slika 5). Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku.

Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije”, najavljuju iz DHMZ-a.

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →