U Beogradu premijera “Oluje”, rasprodane projekcije: “Potresna drama o jednom od najvećih zločina nad Srbima”

Photo: Marija Mladjen/ATAImages/PIXSELL

Photo: Marija Mladjen/ATAImages/PIXSELL

Poslije beogradske, premijere su najavljene i u Novom Sadu i Kragujevcu, film od srijede ulazi u redoviti repertoar srbijanskih kina, a za 26. siječnja premijera je zakazana u Republici Srpskoj, potom i u Crnoj Gori, navodi RTS

Film “Oluja” redatelja i scenarista Miloša Radunovića, najavljen kao “antiratni film s ratnom temom” o “stradanju i protjerivanju više od 250.000 Srba” iz Hrvatske u kolovozu 1995. godine, premijerno je prikazan u utorak navečer u MTS dvorani u Beogradu.

Istodobno, još tri večerašnje projekcije rasprodate su u Sineplex kinu trgovačkog centra “Galerija”.

Premijeri u MTS dvorani nazočila je srbijanska premijerka Ana Brnbić s ministrima u Vladi Srbije, te Suzana Paunović, izaslanica predsjednika države Aleksandra Vučića, koji je s premijere izostao jer sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“Potresna drama o jednom od najvećih zločina nad Srbima, ispričana je kroz sudbine običnih ljudi. Miloš Radunović je intervjuirao gotovo trideset ljudi koji su preživeli ‘Oluju’ i zatim napisao scenarij koji kroz sudbinu četiri obitelji, priča priču o tragediji 250.000 ljudi”, objavila je Radio-televizija Srbije uz najavu premijere.

“Mislim da o našim ranama trebamo pričati, jer ako mi ne pričamo, ako se mi ne sjećamo naših muka – tko će se sjećati”, rekao je za RTS scenarist i redatelj “Oluje” Miloš Radunović.

“Osnovna ideja filma je da se ovakva tragedija ne dogodi više nikada nikome“, dodao je.

U glumačkoj ekipi su Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marija Pikić, Ivan Vujić, Milica Stanković, Ljubiša Milišić, Marko Baćović, Novak Bilbija, Jelena Čović, Jakov Jevtović, Vahid Džanković i drugi.

Snimanje filma pomogla je kompanija Telekom Srbija čiji direktor Vladimir Lučić je na premijeri ocijenio da je riječ o “važnom projektu za narod i državu”, istaknuvši uvjerenje da “film nikoga neće ostaviti ravnodušnim”.

Poslije beogradske, premijere su najavljene i u Novom Sadu i Kragujevcu, film od srijede ulazi u redoviti repertoar srbijanskih kina, a za 26. siječnja premijera je zakazana u Republici Srpskoj, potom i u Crnoj Gori, navodi RTS.

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →