Znate li za poveznicu ruža za usne i ekonomske krize? Vjerojatno to i sami radite, a da niste uopće svjesni

U vremenu poskupljenja i visoke stope inflacije jedna je stvar sigurna – svi zaboravljamo na velike luksuze, skupe investicije i kupnje postaju stvar prošlosti i kako bi spasili novčanike okrećemo se manjim i jednostavnijim luksuzima. Ekonomisti to nazivaju i ‘Efektom ruža‘, a doslovno bi značilo da u manjku većih životnih luksuza potrebu za užitkom zadovoljavamo sitnicama poput ruža za usne. 

Svatko tko se šminka dobro zna koliki efekt ostavlja nanošenje dobrog ruža, ne mora on biti niti skup, dovoljno je samo da nakon par poteza izazove wow efekt i automatski nam popravi raspoloženja. 

Ne mora uvijek biti riječ o jarkom ružu, isto vrijedi i za parfeme i kreme za lice. U prošlog godini u prodaja dekorativne kozmetike u Njemačkoj je porasla za 16 posto, iako podaci pokazuju kako su Nijemci ukupno gledano manje trošili. 

Ipak, stručnjakinja za tržište kapitala Gertrud Traud iz Landesbanke Hessen/Tiringije sumnja u značaj tog efekta. 

– Efekt ruža za usne je dodatni indikator, ali nije vodeći pokazatelj.Brojke pokazuju da se u kriznim vremenima povećava udio prodaje kozmetike i odjeće, govori stručnjakinja za Deutsche Welle koja domeće kako je tu riječ o psihološkom efektu. 

Ovaj efekt primjećen je tridesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme “Velike depresije” i iznimno loše financijske situacije, a ne odnosi se isključivo na dekorativnu kozmetiku nego i na druge sitne luksuze poput jednodnevnih izleta, nakita i dobre hrane. 

Iako ovaj efekt ruževa za usne možda nema veliki utjecaj na tradicionalne gospodarske krugove, novi podaci tvrtke za praćenje globalnog tržišta NPD Group otkrivaju da je prodaja ruževa za usne i druge šminke za usne porasla 48% u prvom tromjesečju 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu, više nego dvostruko brže od ostalih proizvoda u kategoriji ljepote.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →