Znate li kako sačuvati vrijednost imovine u inflaciji? Prvi instinkt zapravo je potpuno pogrešan, onda najviše gubimo

Građani “čuvaju” vrijednost svoje imovine od inflacije tako da smanjuju potrošnju, na što se odlučuje njih 55 posto.

Štednja je na drugom mjestu, s 44 posto ispitanika, slijedi ulaganje u zlato za što se odlučuje svaki deseti ispitanik, u dionice investira devet posto ispitanika, dok se njih sedam posto od inflacije štiti ulaganjem u kriptovalute. Neki ispitanici koriste više modela čuvanja imovine, a 12 posto ne štiti se uopće od inflacije.

S druge strane, ispitanici posebice ističu ulaganje u nekretnine kao najbolji način očuvanja vrijednosti novca u razdobljima visokih stopa inflacije, a čak 76 posto ispitanika planira kupiti nekretninu.

Pokazalo je to istraživanje “Analiza stavova hrvatskih građana o načinima očuvanja vrijednosti imovine u razdobljima visoke stope inflacije”, autora prof. dr. Berislava Žmuka i Antonija Bonića, objavljeno u zborniku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

‘Pasivna borba‘

Autori ističu kako je smanjivanje potrošnje najmanje poželjan oblik očuvanja imovine od inflacije jer se njezina vrijednost tako smanjuje za puni iznos inflacije. Dodaju također da je štednji u bankama tradicionalno sklon velik broj ljudi, ali s obzirom na činjenicu da su kamatne stope na štednju manje od stope inflacije na taj se način ne može zaštititi puna vrijednost imovne.

Navode da su se građani u borbi protiv inflacije pokazali pasivnima i da je to tako vjerojatno stoga što su stope inflacije značajnije porasle tek od početka 2022. pa građani nisu imali potrebe za većom razinom zaštite novca od inflacije.

S porastom stope inflacije raste razina zabrinutosti od smanjivanja kupovne moći i interes o načinima zaštite vlastite imovine od obezvređivanja te je istraživanje na uzorku od 241 građanina pokazalo da najviše ispitanika, njih 40 posto, pod pojmom visoke stope inflacije podrazumijeva stopu inflacije veću od šest posto na godišnjoj razini.

Većina, njih 82 posto, u anketi je izjavilo je da je u postupnosti upoznato s pojmom inflacije, njih 15 posto je djelomično upoznato, a tri posto o inflaciji nema pojma.

Što se tiče stavova ispitanika o najboljim načinima očuvanja vrijednosti imovine u vremenima visoke inflacije, prvo mjesto na listi najboljih načina pripada ulaganju u nekretnine, što najboljim smatra svaki četvrti ispitanik, slijedi trošenje novca samo na nužne stvari, investiranje u zlato, investiranje u satove i pokretnine, peto mjesto pripada investicijama u dionice i investicijske fondove te štednja u bankama.

Visoke cijene

Autori ističu da su ispitanici složni u mišljenju da su cijene nekretnina u Hrvatskoj visoke, što je kazalo njih 91 posto. Ipak, njih 76 posto planira kupiti nekretninu bez obzira na inflaciju i visoke cijene kvadrata. Gotovo svaki drugi ispitanik, njih 48 posto, živi u vlastitoj nekretnini, a među njima ih 23 posto ima više od jedne nekretnine.

Planiranje kupnje stambene nekretnine je potaknuto, pokazalo je istraživanje, u najvećoj mjeri potrebom za osamostaljenjem i rješavanjem stambenog pitanja, što izjavljuje 40 posto ispitanika. Drugo mjesto pripada investiranju, što kao razlog planiranja kupnje nekretnine navodi 24 posto ispitanika, njih 21 posto planira kupnju zbog turizma, dok osam posto treba veći stambeni prostor…

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →