Posjet Prihvatnom centru za izbjeglice u Gospiću: ‘Trenutno u organiziranom smještaju imamo 490 osoba’

Župan ličko-senjski Ernest Petry s ukrajinskim izbjeglicama koji su svoj privremeni dom našli u Lici

Župan ličko-senjski Ernest Petry s ukrajinskim izbjeglicama koji su svoj privremeni dom našli u Lici

U organiziranom smještaju trenutno se nalazi 490 osoba, a 77 na području Grabovca u Karlovačkoj županiji, govori voditelj Prihvatnog centra za izbjeglice Gospić Joso Živković

GOSPIĆ – Nedavna izložba dječjih likovnih radova održana u Korenici pokazala je svu raskoš talenta malih izbjeglica, kao i nostalgiju za domovinom što se ogledala u motivima više od 150 slika izloženih u Kulturno-informativnom centru. Prilikom otvaranja ove izložbe župan ličko-senjski Ernest Petry zahvalio je svim izbjeglicama iz Ukrajine što su u ovom dijelu Hrvatske našle privremeni dom i izvrsno se uklopile u ovdašnju svakodnevicu.

Nastavak školovanja

Kako je tada istaknuo, »zbog rata u Ukrajini ta je država, kao i sve one koje su željele pomoći, stavljena na povijesnu kušnju. Humanitarni aspekt ove tragedije ogledao se kroz prihvat i smještaj izbjeglica, prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći, ali i nastojanje da se mlađoj populaciji Ukrajinaca omogući nastavak ratom prekinutog školovanja«, govorio je župan Petry koji je uz članove Prihvatnog centra Gospić primio prvu skupinu ukrajinskih izbjeglica u ožujku prošle godine. Sve osnovne škole na ovim područjima, gdje su izbjeglice smještene, organizirale su i provele poseban tečaj hrvatskog jezika pa je u osnovnoj školi u Korenici trenutno smješten 51 učenik, a u Gospiću njih 20. Prema riječima ravnatelja ovih škola, sva su se djeca odlično uklopila u nastavne procese u novim uvjetima, vršnjaci su ih dobro primili, za svu djecu osigurana je prehrana za vrijeme boravka u školama, organiziran im je prijevoz do smještaja i dobila su sav potreban školski pribor i udžbenike.

Odlična organizacija

Voditelj Prihvatnog centra za izbjeglice Gospić je Joso Živković, inače dugogodišnji humanitarac i operativac Civilne zaštite smatra da je ovaj Prihvatni centar od samoga početka djelovanja bio odlično organiziran.

– Prihvatni centar u Gospiću osnovan je ubrzo nakon izbijanja rata u Ukrajini, odnosno 7. ožujka 2022. godine. Kroz njega je do danas prošlo 1.217 ljudi, mahom žena, djece i starijih osoba. U organiziranom smještaju trenutno se nalazi 490 osoba, a 77 na području Grabovca u Karlovačkoj županiji. Mnogi su izbjeglice naknadno doznali za svoje rođake, također izbjegle i smještene diljem Hrvatske, pa su željeli biti zajedno.

Jasna Orešković Brkljačić i Joso Živković / Snimio M. SMOLČIĆ

Od samog početka rada Prihvatnog centra mi smo organizirali sve uvjete za prijem i smještaj tih ljudi. S nama su bile liječničke ekipe, starijim osobama i kroničnim bolesnicima odmah se pomagalo kako bi nakon pregleda dobili kvalitetnu terapiju. Pomagali su nam i timovi Gradskog društva Crvenog križa Gospić dijeleći hranu i higijenske potrepštine. S nama su bili i policijski službenici kako bi tim ljudima izdavali različite potvrde i dokumente, a odmah im se pronalazio i stalni smještaj. Ubrzo su se djeca uključivala u nastavne procese po osnovnim i srednjim školama. Mnoge žene izrazile su želju za poslom, što im je u većini slučajeva udovoljeno. Ukupno gledano, Prihvatni centar za izbjeglice Gospić odlično je položio ove zahtjevne humanitarne zadaće, naglasio nam je voditelj Joso Živković.

Ukrajinci s domovnicom

Uz njega, na terenu su neprestano bile predsjednica Prihvatnog centra, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, i prevoditeljica, lička snaha Vita Naglić. Od prihvata izbjeglica do danas je na području Ličko-senjske županije rođeno troje malih Ukrajinaca, mališana s hrvatskom domovnicom. U nekoliko navrata je ovaj dio Hrvatske obišao i ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič i uvjerio se u optimalne uvjete prihvata i smještaja svojih sunarodnjaka koji su u Ličko-senjskoj županiji pronašli utočište.

 

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →