Zoričić se sastao s upravom Kaštijuna, utvrdio da nije došlo do izlijevanja otpadnih voda

Zoričić je obišao Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) u svojstvu predstavnika većinskog vlasnika ŽCGO Kaštijun, zajedno s pročelnicom Anjom Ademi

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić održao je u subotu sastanak s rukovoditeljima i članom Uprave ŽCGO Kaštijuna, a uvidom u situaciju na terenu utvrđeno je da nije došlo do izlijevanja otpadnih voda na Kaštijunu, priopćeno je u subotu iz Grada Pule.

Zoričić je obišao Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) u svojstvu predstavnika većinskog vlasnika ŽCGO Kaštijun, zajedno s pročelnicom Anjom Ademi.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo i struku, na taj sastanak pozvana je i Koviljka Aškić, bivša predsjednica NO Kaštijun, navodi u priopćenju Odsjek za informiranje Grada Pule.

Uvidom u situaciju na terenu utvrđeno je kako nije došlo do izlijevanja voda s bioreaktorske plohe (pregled upojnih bunara) i da voda koja se prikazuje na snimci u medijima, najvjerojatnije dolazi s pokrovnog sloja starog odlagališta, dodaje se.

Naime, pojašnjavaju iz Grada Pule, kod sanacije starog odlagališta ono se prekrilo folijom kako bi se spriječilo da se kiše/procijedne vode iz odlagališta slijevaju u okolni teren. U tijeku sanacije na foliju se nasula zemlja, a kako je proteklih dana bilo obilnih oborina, sva voda koju je prije upijalo odlagalište, a sada je ono prekriveno folijom, prelila se u obodni kanal i izlila na okolni teren, stoji u priopćenju.

“Kako bismo bili potpuno sigurni, naložili smo kemijsku analizu vode od dva laboratorija – Županijskog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Hidrolab Rijeka, i o analizama ćemo izvijestiti javnost”, najavili su iz Grada Pule.

Kažu i kako je sastanak s Upravom i rukovodećim ljudima ŽCGO Kaštijuna bio prilika da dogovore aktivnosti oko pravovremenog zbrinjavanja otpadnih voda koje se skupljaju s bioreaktorske plohe koja nije prekrivena folijom, a s obzirom na najavu novih oborina od ponedjeljka.

“S aktivnostima prekrivanja 2/3 površine bioreaktorske plohe i potpunog prekrivanja do njenog zatvaranja ove godine nastavlja se s aktivnostima kako je bilo i zacrtano financijskim planom”, kažu iz pulske gradske uprave.

Najavljeno je da će se u ponedjeljak, 23. siječnja, održati sastanak Skupštine, Nadzornog odbora i Civilnog nadzora, a da se svi zainteresirani građani mogu javiti u Upravu Kaštijuna radi obilaska postrojenja.

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →