Austrijski kancelar posjetio Bugarsku, hoće li ipak prihvatiti njihov ulazak u Schengen?

Austrijski kancelar Karl Nehammer podržao je u ponedjeljak zamisao da se Bugarskoj dodijele dvije milijarde eura radi kako bi joj se pomoglo osigurati vanjsku granicu Europske unije s Turskom.

Nehammer je u ponedjeljak, nakon što je preletio kopnenu granicu s Turskom, rekao da će u Europskoj uniji lobirati da se Bugarskoj pruži financijska pomoć, izvijestila je bugarska novinska agencija BTA. Nehammer je bio u pratnji bugarskog predsjednika Rumena Radeva.

Austrija je uložila veto na ulazak Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor krajem 2022. zbog nezakonitih migracija preko vanjske granice Unije.

Bugarska se sada nada da će ući u šengenski prostor u listopadu.

Nehammer i Radev susreli su se u koordinacijskom centru granične policije u jugoistočnom bugarskom gradu Elhovu. Radev je rekao da je Bugarskoj potrebna financijska pomoć za poboljšanje sigurnosti granice.

“Suočavamo se sa snažnom, dobro organiziranom mrežom za krijumčarenje migranata”, kazao je Radev.

Migracijski pritisak iz Turske je narastao, a krijumčari su postali agresivniji, dodao je.

Bugarska vanjsku granicu EU-a s Turskom od 2017. štiti 234 kilometra dugom metalnom ogradom, koju je financirao Bruxelles, a sadrži i bodljikavu žicu i termalne kamere.

Krijumčari migranata stalno pronalaze rupe u granici kako bi doveli ljude u Bugarsku i time u Europsku uniju. Tako se sprječava njihova registracija na granici i omogućuje im se nastavak putovanja prema Središnjoj i Zapadnoj Europi.

Bugarska potpredsjednica Ilijana Jotova je u intervjuu za državni radio u ponedjeljak da granicu nezakonito prelaze osobe koje uglavnom nisu izbjeglice prema Ženevskoj konvenciji.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u ponedjeljak objavilo da je 2022. pritvoreno 16 767 migranata, uglavnom iz Afganistana i Sirije, koji su nezakonito ušli u Bugarsku ili su u njoj nezakonito boravili. Godinu ranije zabilježeno je 10 799 takvih slučajeva.

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →