Riječkoj studentici Elisi Bellesi 15 tisuća kuna na Hanfinom natječaju

Nagrađeni studenti Luka Bašić, Elisa Bellesi i Matej Vujanić

Nagrađeni studenti Luka Bašić, Elisa Bellesi i Matej Vujanić

Njezin rad odnio je prvu nagradu na Hanfinom natječaju za najuspješnije stručne i znanstvene radove

Studentica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Elisa Bellesi pobjednica je Hanfinog natječaja za najuspješnije stručne i znanstvene radove te je osvojila nagradu u vrijednosti od 15 tisuća kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga drugi je put raspisala natječaj za studente, a Upravno vijeće Hanfe je temeljem jednoglasnog prijedloga Povjerenstva donijelo odluku o dodjeli nagrada u okviru Godišnje nagrade Hanfe studentima za najbolje znanstvene i stručne radove za 2022. godinu.

Riječka je studentica prvu nagradu osvojila s radom “ESG funds – leaders in sustainable investment?”, a ovogodišnje teme radova uključivale su teme iz financijskog sektora, ali i teme aktualne kreatorima ekonomskih politika.

Drugu nagradu i iznos od 10 tisuća kuna osvojio je Luka Bašić, student Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dok je treću nagradu i iznos od pet tisuća kuna osvojio Matej Vujanić, student Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Studentica riječkog Ekonomskog fakulteta trenutno pohađa diplomski studij “Financije” te radi kao demonstratorica iz kolegija “Ekonometrija” i “Financijski menadžment”, a u svom je pobjedničkom radu analizirala utjecaj ESG ocjena na profitabilnost poduzeća na uzorku od 408 uvrštenih poduzeća na europskim tržištima kapitala.

Prema mehanizmu koji je istražen u radu, profitabilnost poduzeća trebala bi rasti kako raste njegova usklađenost s ESG standardima.

Rezultati njenog rada pokazuju da ESG ocjene značajno utječu na profitabilnost poduzeća. U radu je dokazan i značajan utjecaj zaduženosti, operativnog novčanog toka te obrta imovine na profitabilnost poduzeća.

Rast poduzeća, udio troškova istraživanja i razvoja u poslovnim prihodima te starost i veličina poduzeća nisu bili značajni u određivanju profitabilnosti poduzeća. Rezultati također pokazuju da se BDP po stanovniku, koji se koristi kao specifična varijabla zemlje, nije pokazao značajnim.

Source: novilist.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →