‘Bumbari‘ s Kvarnera: posjetili smo tvorce hrvatskog električnog katamarana, evo što su nam ispričali o projektu

Inovativna tehnološka tvrtka iz Rijeke ViaKornel specijalizirana je za napredno 3D modeliranje i vizualizacije, izradu nacrtno-tehničke dokumentacije, razvoj prototipova i optimizaciju modela za potrebe 3D printa i CNC obrade. Osnovana je prije dvije godine, a već su po idejama i naprednoj tehnologiji zapaženi na tržištu.

Tvrtku je pokrenuo Nikola Budimir, mladi mag. ing. brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prometa. Poslije fakulteta iskustva je stjecao u Brodogradilištu Kraljevica i po projektnim uredima, da bi se na koncu odlučio za vlastiti posao s kolegama u čije ideje i stručnost vjeruje.

Od Condure do solara

Uz njega su od početka članovi najužeg tima Milan Vičević i Robert Perčić. Između ostalog, radili su na nizu projekata vezanih za arheološka otkrića starih plovila. Uz pomoć modernih tehnologija 3D skeniranja i reverzibilnog specijalnog 3D modeliranja i printanja, stotine godina prošlosti vratili su u današnje vrijeme. Projekt revizije 900 godina starog broda Condura Croatica pronađenog u podmorju na ulazu u grad Nin, zauzima posebno mjesto u razvoju ViaKornela. Igrom slučaja, kao u nekom filmu fantastike, taj ih je projekt pogurao gotovo tisuću godina unaprijed, u vrijeme solarnih pogona…

Naime, nije ostao nezapažen njihov rad s modernim 3D tehnologijama na tom povijesnom projektu, gdje su od ostataka s morskog dna uspjeli rekonstruirati izgled tog za hrvatsku pomorsku povijest važnog broda. Zapazili su to ljudi iz Udruge primijenjenih tehničkih znanosti (UPTZ) iz Rijeke i ponudili im da surađuju na projektu budućnosti – izradi solarnog plovila Adria Hidrofoil što je predstavljalo Hrvatsku na svjetski poznatoj izložbi i utrci solarnih brodova u Monacu.

ViaKornel je sudjelovao u modeliranju trupa, te optimalizaciji 3D modela​ Adria Hidrofoila za potrebe izrade kalupa tehnologijom CNC glodanja. Izrađene su i 3D vizualizacije i animacija. Brod od stakloplastike dug je 6,88 i širok 1,3 metra, s gazom od 0,12 m, te snagom 8 kW azipoda (Azimuthing Podded Drive). Taj ih je projekt jako povezao s ljudima iz UPTZ-a, pa sad blisko surađuju i u novim projektima. Koji su danas aktualni, objašnjava nam Nikola Budimir.

– U ovom trenutku primarno radimo u području male brodogradnje. To uključuje 3D projekte interijera brodova i jahti, izradu dokumentacije za CNC obradu, 3D print i water jet izrezivanje specifične opreme i elemenata po narudžbi. Za 3D skeniranja brodova surađujemo s poduzećem U.O.I.G. Vidmar iz Ravne Gore, a na poslovima uređenja brodskih interijera s renomiranom firmom Vela Yacht iz Šibenika.

Dva ‘bumbara’

Upitali smo ga i kako su krenuli u novi segment projektiranja vlastitog elektro-solarnog broda.

– Počelo je tako da nas je kontaktirao inženjer brodogradnje Ljubomir Pozder, koji je sa svojim timom iz UPTZ-a Rijeka već razvio nekoliko natjecateljskih elektroplovila na solarni pogon, te nas je angažirao za potrebe vanjskih usluga izrade 3D vizualizacija i optimizacije njihova novog natjecateljskog modela. To iskustvo, te rad za njemačku tvrtku Vigo werkzeug-decorprodukte na sličnom elektroplovilu (Aligator), usmjerili su nas da počnemo razvijati vlastiti projekt lakog modularnog elektroplovila koji smo nazvali Bumbelebee (Bumbar). ​Ono je ciljano dizajnirano za jednostavan ukrcaj i transport na otvorenom 20-stopnom brodskom kontejneru, tzv. flat rack. Dok u 40-stopni mogu istovremeno biti ukrcana čak dva modela. Jedino što će biti potrebno učiniti nakon iskrcaja brodova, jest podignuti krov na željenu visinu, te ugraditi bokobrane na odgovarajuću poziciju.

Budimir naglašava kako njihovi bumbari imaju mogućnost spuštanja krova, mehanički ili na struju, što im omogućava podešavanje visine unutar kabine po želji, s tim da je maksimalna visina 2,1 metar. Takva visinska fleksibilnost olakšava prolaz ispod niskih mostova ili drugih prepreka u urbanim sredinama, lakši transport, ali i bolju zaštitu od kiše i sunca kada se krov maksimalno približi palubi – ističe Budimir i dodaje:

– Razrađujemo dva modela: Bumblebee i Bumblebee Mini. Zamišljeni su kao male, okretne i funkcionalne električne brodice, što se lako mogu prenamijeniti u svaku od tri dodatno ponuđene verzije. Primarno su namijenjene kraćim plovidbenim relacijama uz mogućnost puno ticanja obale. Dizajnirane su za lako snalaženje i ugodnu plovidbu uskim kanalima, uvalama, jezerima, a njihov relativno mali gaz i pri punoj opterećenosti treba im omogućiti lako provlačenje plitkim vodama. Pritom za izradu trupa i ostalih komponenti planiramo koristiti ekološki prihvatljive materijale, poput biokompozita (lan, juta…), jer bismo htjeli definirati cjelokupni projekt kao eco friendly, a ne samo zbog solarnog pogona. Kod izrade ostalih komponenti broda, nastojat ćemo maksimalno primijeniti moderne proizvodne tehnologije, poput 3D printanih plastičnih elemenata, CNC obrade, dizajniranja i izrade optimiziranih kalupa, 3D skeniranja za kontrolu kvalitete… Drugim riječima, pri budućoj razradi radioničke dokumentacije projekt bi u startu bio optimiziran i spreman za serijsku proizvodnju.

Solari i vanjsko napajanje

Budimir također napominje kako je predviđeno da turistička i privatna verzija brodica imaju dovoljnu površinu solarnih panela za kontinuirano napajanje tijekom lagane plovidbe, sve dok je dostupna izravna sunčeva energija. Kod radnih brodica, površina solarnih panela bila bi samo djelomično iskorištena za izravno punjenje baterija, dok bi se ostatak nadopunjavao na obalnim priključcima. Za radne brodice u budućnosti planiraju ponuditi prošireni dio projekta koji uključuje i lake montažne obalne konstrukcije solarnih panela ili malih vjetroelektrana. Uz to, za veći model Bumblebee postoji i mogućnost ugradnje i ubacivanja dodatne sekcije u sredinu broda, koji se tako može produžiti za 2 ili 4 m uz značajno povećanje nosivosti i korisnog radnog ili putničkog prostora.

Na kraju nam je Budimir otkrio kako je projekt sada u fazi detaljnog dizajniranja i 3D modeliranja, a uskoro će krenuti i izrada prvih testnih modela – prototipova u mjerilu 1:5. Oni će poslužiti za testiranje buduće primjene tehnologije izrade trupova i modularnog slaganja glavne konstrukcijske opreme plovila.

– Ne želimo žuriti, već razraditi projekt do razine koja objedinjuje kvalitetu, dizajn i proizvodni proces. Iako je projekt u cijelosti intelektualno vlasništvo ViaKornela, želim napomenuti da zasluge za njegov razvoj i napredak idu i mojim kolegama Perčiću i Pozderu, inače magistrima inženjerima elektrotehnike i brodogradnje, te Milanu Vičeviću, inženjeru pomorskog prometa – zaključuje Budimir.

BUMBLEBEE MINI

Mali Bumbar ima dimenzije 5 x 2,25 m, gaz 0,45 metara i istisninu od 1500 kg.

Imat će tri podverzije. Radnu, sa snažnijim porivom, većim kapacitetom baterija, autonomijom plovidbe od 6 sati, otvorenom radno-teretnom palubom od 4,5 m2, te nosivošću od 900 kg (ostale verzije 800 kg). Turističku, namijenjenu za iznajmljivanje, turističke obilaske i razgledavanja. Imat će mogućnost kontinuirane plovidbe tijekom cijelog sunčanog dijela dana uz nadopunjavanje/napajanje solarnim panelima. Treća je privatna verzija, luksuznija i s mogućnošću opremanja po želji kupca. Po potrebi može imati potpuno zatvorenu kabinu, mini kuhinju, hladnjak, audio sustav, elemente namještaja izrađene po želji kupca, boju trupa po želji…

STANDARDNI BUMBLEBEE

Veći Bumbar dug je 5,9 metara, širok 2,4, s gazom 0,45 m. Istisnina mu je 1900 kg, a nosivost 1000 kg (radna verzija 1200 kg). I ovaj model zamišljen je u tri verzije. Radna, sa snažnijim porivom, jačim baterijama, autonomijom od 6 sati, te palubom od 7,5 m2. Turistička, za iznamljivanje i razgledavanja, također, može kontinuirano ploviti tijekom sunčanog dijela dana uz pomoć solarnih panela. Privatna verzija može se opremati po željama kupca i imati brojne sadržaje: kuhinju, hladnjak, mini toalet s tušem, audio sustav… Lako se može prenamijeniti i u minijaturnu ploveću kućicu – kamper, ali tada samo za rijeke i jezera.

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →