Embargo na rusku naftu ide u prilog jačanju ‘najbrutalnije ekonomije‘ svijeta: Moskva popustima privukla nove kupce

Ruski rat u Ukrajini nanovo je iscrtao globalnu naftnu kartu, preusmjerivši flotu tankera visine nebodera na duža putovanja dok prevoze pošiljke sirove nafte koje su ključne za globalno gospodarstvo.

The Wall Street Journal analizirao je podatke tvrtke za praćenje brodova Spire Global, koji otkrivaju smjer plovidbe oko 3000 plovila, kako bi detektirali one koji su napuštali ruske luke u razdobljima prije i nakon ruske invazije 24. veljače prošle godine.

Pribavljene korištenjem signala za praćenje lokacije koje dijele brodovi i vlasti, te informacije pokazuju kako su posljedice invazije prekinule dugogodišnje trgovačke veze i stavile Kremlj u poziciju da pod hitno pronađe način da dođe do novca koji mu je potreban za financiranje svog ratnog stroja, piše Jutarnji list.

Rusija je do sada uspjela preusmjeriti velik dio svog izvoza sirove nafte, ali se ona sada prodaje uz velike popuste nekolicini kupaca, uključujući Indiju, Kinu i Tursku.

Dulje plovidbene rute koje bilježe podaci Spire Globala u međuvremenu su dovele do stezanja globalnog tržišta tankera jer se pojavila “flota u sjeni”, odnosno brodovi koji omogućuju Kremlju da pri izvozu izbjegne zapadne sankcije.

U veljači će se preslagivanje na tržištu nastaviti s ograničenjem cijena, što predvodi SAD, te embargom Europske unije na dizel i druga rafinirana goriva iz Rusije. Analiza isporuka sirove nafte objašnjava zašto će promjene koje slijede idućeg mjeseca, a za koje analitičari kažu da će dovesti do još složenijih logističkih izazova, unijeti novu neizvjesnost na energetska tržišta.

Kada je u pitanju sjeverna Europa, još 2021. godine tankeri koji su napuštali ruske baltičke luke kretali su prema kupcima u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, često iskrcavajući teret u nizozemskom Rotterdamu, jednom od najvećih svjetskih naftnih čvorišta.

Ta brza putovanja uglavnom su prekinuta prije zabrane Europske unije na uvoz ruske sirove nafte prošlog mjeseca. Europske rafinerije su se sada za opskrbu sirovom naftom okrenule Bliskom istoku, zapadnoj Africi i Americi. Kada su u pitanju rute na Atlanskom oceanu, SAD je u ožujku prošle godine zabranio isporuke ruske nafte, prekinuvši plovidbe tankera preko Atlantika prema proizvođačima na obali Meksičkog zaljeva, piše Jutarnji list.

Do promjena je došlo i kada je Sueski kanal u pitanju. Rusija je mnoge svoje pošiljke prema Aziji preusmjerila kroz Sredozemno more i Sueski kanal. Zbog toga su troškovi dostave prošle godine vrtoglavo porasli, što je pomoglo da se smanji cijena ruske nafte.

Urals, ruska mješavina sirove nafte, nedavno se prodavala za oko 45 dolara po barelu, dok je cijena Brenta, sirove nafte koja predstavlja globalnu referentnu vrijednost, iznosila više od 85 dolara.

Ta razlika u cijeni potencijalna je dobit za rafinerije koje su spremne kupovati rusku sirovu naftu. Indija, koja gotovo uopće nije uvozila rusku naftu prije rata u Ukrajini, predviđa se da će ovaj mjesec prosječno uvoziti gotovo 1,5 milijuna barela dnevno, prema tvrtki za praćenje brodova Kpler. Porast u povezanim višetjednim putovanjima tankera uzrokuje napetost na brodarskom tržištu, prema Kplerovom analitičaru Mattu Smithu.

Kada je Kina u pitanju, pošiljke iz ruskih istočnih luka u tu zemlju češće su otkako je Peking povećao izvozne kvote za rafinerije, zbog čega one povećavaju proizvodnju dizela i drugih goriva.

“To je najbrutalnija ekonomija”, komentirao je Dave Ernsberger, voditelj tržišnog izvješćivanja i rješenja za trgovanje u S&P Global Commodity Insights. “Kina će kupovati rusku sirovu naftu što je moguće jeftinije i izvozit će svoje proizvode na tržišta koja ne primaju rusku naftu”, piše Jutarnji list.

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →