Od sladoleda su uspjeli napraviti cjelogodišnji biznis: ‘Širenje posla je bio naš odgovor na krizu i lockdown!‘

Marija Antunović (35) će do kraja svog života pamtiti 14. lipnja 2014. godine.

Upravo je s tim datumom Marija preuzela uzde malenog obiteljskog slastičarskog obrta na Pelješcu i s partnerom Ivanom krenula graditi jednu novu poslovnu priču zvanu Croccantino.

Od tog je dana prošlo više od osam godina i dosta se toga promijenilo. Ime Croccantino je iz malene slastičarnice u Orebiću obišlo Hrvatsku i postalo sinonim za jedan od najboljih sladoleda u zemlji. Osim toga, otvorili su još dva lokala na Pelješcu, specijaliziranu trgovinu tradicionalnih slastica i peljeških delikatesa “Pelješki zet” na zagrebačkom Dolcu, pokrenuli samostalnu proizvodnju u Zagrebu te plasirali svoj sladoled u ponudu nacionalnog supermarketa. Ovaj pothvat je još impresivniji kada shvatimo da primarno poslovanje baziraju na proizvodu koji je u pravilu tražen samo tijekom ljetne sezone.

Tržište slastica

Ključan korak u ostvarenju toga pothvata bilo je probijanje na zagrebačko tržište, što su uspješno ostvarili 2020. godine, u jeku pandemije.

– Širenje prodaje na Zagreb je zapravo bilo naše rješenje za krizu. Početkom 2020. smo napustili postojeće veleprodajno tržište slastica, preselili proizvodni pogon iz Orebića u Viganj i fokusirali se na manufakturnu proizvodnju manjih količina kolača vrhunske kvalitete za vlastita prodajna mjesta. Petnaest dana nakon otvorenja, došao je prvi lockdown. Kako su u to vrijeme mogle raditi samo trgovine, odlučili smo prebaciti fokus prodaje sa slastičarnice na prodavaonicu i krenuti u novu investiciju – kaže Marija.

Novi izazovi

Ipak, od tog trenutka su samo dolazili novi izazovi, ponajviše vezani uz rast cijena materijala. Neki su im distributeri povisili cijene za 30 posto, drugi za 60, a bilo je onih koji su digli i za 300 posto. Kako kaže, bio je to veliki financijski udarac koji nisu smjeli u potpunosti preliti na kupce. Osim toga, znali su da moraju i svojim radnicima osigurati kvalitetnu plaću od koje mogu živjeti jer je i njih pogodila sveprisutna inflacija. Tražili su stoga bilo koji način gdje bi mogli uštedjeti sredstva, a da ne naruše kvalitetu poslovanja. I tako su otkrili program HOK Obrtnik plus.

HOK Obrtnik plus

Riječ je o projektu koji obaveznim i dobrovoljnim članovima Hrvatske obrtničke komore (HOK) osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se mogu ostvariti značajne uštede u poslovanju. U širokoj lepezi pogodnosti obrtnici mogu ugovoriti povoljnije cijene za struju s ugovornom garancijom na dvije godine što u ovim vremenima krize donosi značajne uštede. Tu su i povoljnije cijene za razne industrijske proizvode, zaštitnu opremu, repromaterijal, najam informatičke opreme, različite medicinske usluge, i mnoge druge. I to sve bez dodatnih troškova, s time da je to opcija koju mogu koristiti obavezni te dobrovoljni članovi, odnosno poduzetnici koji žele postati član HOK-a.

Ove uštede će Crocantinu pomoći da zadrže kvalitetu i uravnoteže svoje poslovanje, što je ujedno i sljedeća točka u njihovu poslovnom planu.

– Davanja i ulaganja u naš posao su općenito visoka, tako da ćemo uvijek rado iskoristiti pogodnosti koje nam se nude – ističe Marija te dodaje da oni kroz HOK Obrtnik plus projekt koriste pogodnosti HEP-a, HT-a i Narodnih novina, no da će i ubuduće prilikom odabira usluga i materijala prednost dati partnerima programa.

Sponzorirani sadržaj nastao u  suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske obrtničke komore.

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →