Skup protiv nasilja nad ženama na Cvjetnom: ‘Ne želimo živjeti u zemlji koja je mentalno u srednjem vijeku’

ZAGREB – Ne želim živjeti u zemlji koja je samo kalendarski u 21. stoljeću, a mentalno u srednjem vijeku. Za one koji žele živjeti u srednjem vijeku, preporučam im, ima dobrih filmova o tom razdoblju pa neka ih gledaju, a ovo što se događa našim majkama, suprugama, djeci, to je nedopustivo u 21 stoljeću.

Ustanimo, borimo se protiv toga, poručio je europarlamentarac Fred Matić na obilježavanju 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globalni pokret “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” u kojemu sudjeluje 200 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Foto galerija: “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” Foto: Josip Mišković

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu poslana je glasna poruka da je nasilje nad ženama sve brutalnije, a tome pridonose i blage kazne za nasilnike.

– Kao europarlamentarac i član Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena poručujem svima – sve ovo loše što se događa ženama na sramotu je svih nas. Svima koji žele pokazati svoju snagu prema ženama, poručujem da će im najbolje pomoći ako se prihvate usisivača, ponekad nešto skuhaju i spreme, tako će više pokazati da su snažni i da su muškarci nego da ih tuku. Ako i dalje imaju višak energije, tu su teretane, tu su sportski tereni, poručio je Matić.

Danas u Hrvatskoj nažalost svjedočimo nasilju koje je sve brutalnije, a živimo u društvu koje je zaboravilo biti empatično, koje bi oduzimalo prava drugima i različitima, upozorila je koordinatorica manifestacije, Rada Borić.

– Ovdje stojimo jer su mnoge žele pale niz stepenice, pale su jer su pretučene ili su ih ubili njihovi partneri,. Ovdje smo za sve one djevojčice koje bi sutra trebale slobodno odlučivati o svome životu, za dječake i djevojčice koji trebaju živjeti bez nasilja. Moramo se naučiti solidarnosti i da niti jedno nasilje nije dopustivo, ustvrdila je Borić.

Veliki je problem što se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja nad ženama gotovo izjednačio, i to zato što prekršajne odluke, odluke o uvjetnim kaznama ili novčanim kaznama za počinitelje takvog nasilja daju poticaja da se ide u još veću brutalizaciju nasilja, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Source: novilist.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →