VIDEO Ocean Race: Holcim-PRB dobio i drugu etapu na prestižnoj utrci oko svijeta

Pet jedriličara letećeg jednotrupca Holcim-PRB prešlo je cilj u Južnoj Africi nakon 17 dana i prijeđenih 4600 nautičkih milja između Afrike i Brazila

Švicarska jedrilica Holcim-PRB, pod vodstvom Francuza Kevina Escoffiera, pobijedila je u nedjelju u Cape Townu u 2. etapi Ocean Racea, čime je dobila prve dvije etape prestižne utrke oko svijeta jedrilica s posadama.

Pet jedriličara letećeg jednotrupca Holcim-PRB, porinutog u svibnju 2022. godine, prešlo je cilj u Južnoj Africi nakon 17 dana provedenih na moru i prijeđenih 4600 nautičkih milja (7400 km). između Afrike i Brazila.

Utrka je bila tijesna do kraja, jer su francuska posada Biotherma na čelu s Paulom Meilhatom i Amerikanci iz 11th Hour Racinga prešli ciljnu liniju samo nekoliko desetaka minuta nakon švicarske jedrilice.Jedrilice Team Malizia i Guyot Environnement trebale bi stići u Cape Town tijekom dana.

Kevin Escoffier, koji po treći put sudjeluje u Ocean Raceu, jedrio je za ovu etapu zajedno sa svojom prvpoklasnom ekipom jedriličara, uključujući Britanca Sama Goodchilda i pobjednika posljednjeg Solitaire du Figaro Toma Laperchea.

Holcim-PRB je već pobijedio u prvoj etapi utrke između španjolskog Alicantea i Mindele na Zelenortskim otocima,

Ovo je prvi put u povijesti utrke da Imoca, poznati jednotrupci iz utrke Vendée Globea, sudjeluju u Ocean Raceu (ex-Volvo Ocean Raceu).

Treća etapa, između Cape Towna i Itajaija u Brazilu, započet će 26. veljače i bit će najduža u povijesti natjecanja, stvorenog 1973. godine.Uz 12.750 nautičkih milja (20.000 km) koje treba prijeći – otprilike polovicu rute Vendée Globe – jedriličari će krenuti na mjesec dana plovidbe u strašnim južnim morima, što je pravi test za ove jednotrupce, koji su svi relativno noviji.

Posljednje izdanje utrke oko svijeta, održane 2017./2018., osvojila je kineska ekipa Dongfeng, predvođena francuskim kormilarom Charlesom Caudrelierom.

Source: novilist.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →