Obiteljska tvrtka s istoka Lijepe naše radi za BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce, Porsche… Ali i brine o okolišu

BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce, Porsche…, velikani autoindustrije već godinama ne mogu zamisliti svoju serijsku proizvodnju automobila bez alata i naprava iz Hrvatske.

Točnije iz Cerne i Gradišta, mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima svoje proizvodne pogone ima tvrtka Multinorm, jedna iznimno uspješna, ali istovremeno i prilično samozatajna tvrtka, koja od svoga osnutka još 1998. godine kontinuirano bilježi uspon. Danas Multinorm, kojeg su osnovali otac i sin, Milan i Alen Magdić, zapošljava 385 radnika, a u prošloj godini ostvarili su prihod od 106 milijuna kuna.

– Sve je krenulo kada je gospodin Milan Magdić svoje dugogodišnje iskustvo rada u BMW-u kao konstruktor odlučio dodatno primijeniti u praksi otvaranjem proizvodnog pogona u Hrvatskoj. Suradnja s BMW-om je uspješno uspostavljena još preko bivše matične tvrtke Nexus gdje su strani partneri u suradnji s obitelji Magdić pokrenuli proizvodnju koja se bazirala na bravarskim poslovima, a onda su u želji za modernizacijom i povećanjem proizvodnje pokrenuli dio strojne obrade. Multinorm se specijalizirao za proizvodnju alata i naprava koji se koriste u automobilskoj industriji, najviše u samom procesu automatizacije rada proizvodnje automobila, odnosno u procesima sastavljanja karoserija automobila.

Uz taj core biznis, proizveli smo niz dodatnih vrsta poslova i usluga te nudimo kompletna rješenja gdje jedne proizvodne linije u autoindustriji opremamo sa kompletnom automatizacijom koja uključuje da naše naprave i uređaji budu oplemenjeni pneumatikom, hidraulikom, senzorikom… Pojedinačni proizvod se može plasirati kroz seriju robotskih ruku ili pokreta koji su potrebni da se izvrše određeni procesi na karoseriji automobila. Nudimo i usluge konstrukcije i razrade ideja – opisao nam je ukratko sve što Multinorm radi, Dario Lovretić, financijski direktor tvrtke, koji nas je proveo kroz moderni proizvodni pogon Multinorma u Gradištu. 

Taj je pogon izgrađen 2018. godine, a u njemu se radi dio strojne obrade i montaže te dovršavaju finalni proizvodi. Za taj su projekt vrijedan 40 milijuna kuna značajan dio novca povukli i iz fondova EU, a ove godine počela je realizacija novih projekata koji će dodatno oplemeniti ovaj objekt, ali i značajno utjecati na uštede u proizvodnji, kao i zaštitu radnika te okoliša.

– S obzirom na energetsku krizu brojne kompanije se okreću energetski učinkovitim, zelenim sustavima, pa se možemo pohvaliti novim projektom o kojem smo počeli razmišljati još 2018. godine, a to je solarna elektrana. To je projekt kojeg smo, kako bismo zadovoljili EU kriterije, nadopunili i uštedom na LED rasvjeti te kupovinom novih strojeva za pogon u Gradištu – veli Lovretić. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 7.599.555,86 kuna, za koji im je besprovratno odobreno 3.906.839,79 kuna.

– Do sada je završen projekt LED rasvjete u kojem smo zamijenili 163 industrijske svjetiljke u proizvodnom pogonu, gdje je do sada bila klasična rasvjeta. Sada nam je cjelokupna zgrada opremljena sa LED rasvjetom, a već sada se osjete i uštede. Našim izračunima definira se ušteda od 143.000 kWh godišnje, a kako nam u sljedeće tri godine cijena koju smo hedgirali s HEP-om 1,70 kuna, prema tom modelu LED rasvjeta će godišnje uštedjeti 244.000 kuna godišnje. Međutim, nismo u ovaj projekt išli samo kako bismo zadovoljili segment uštede struje, nego smo time omogućili zaposlenicima i kvalitetnije radno okruženje. Dobili smo kvalitetnu disperziju snopa svjetlosti, odaziva boja…, sve što povećava i poboljšava standard rada u pogonu, a mislili smo i zeleno, jer ovim projektom smanjujemo emisiju CO2 za 20 tona godišnje – objasnio je Lovretić, dok smo se stubištem uspinjali na krov zgrade, gdje je već postavljeno 90 posto fotonaponskih ćelija za proizvodnju energije iz sunca.

– Pri samome je kraju instalacija fotonaponskog sustava snage 499 kWh. Ono što je najvažnije u cijeloj priči je da smo je projektirali s jačim industrijskim panelima iz SAD-a koji imaju snagu od 555 W i učinkovitost apsorpcije svjetlosti 21,4 posto. Takva elektrana godišnje će uštedjeti preko milijun kuna financijski preračunato kroz proizvedenu struju, a u okviru projekta definirano je da će zadovoljiti 61 posto naše potrošnje. U ovom pogonu električna energija je jedini energent i zato nam je bilo jako važno postići najveću moguću proizvodnju. Solari su bitna stavka i u zaštiti okoliša, a ova će elektrana uštedjeti 86 tona redukcije CO2 po godini – kazao je Lovretić, što u zbroju sa smanjenjme emisije CO2 uslijed postavljanja nove LED rasvjete unutar pogona donosi preko preko 100 tona redukcije CO2. Sve to donijelo je Multinormu i neka međunarodna priznanja za ovaj projekt.

– Ova dva projekta direktno utječu na uštedu električne energije, pa smo s tim projektom u sklopu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore osvojili drugo mjesto u Hrvatskoj te proglašeni projektom mjeseca listopada na razini EU u sklopu projekta Young Energy Europe. Visoka razina učinkovitosti u proizvodnji struje deklarira se velikom uštedom, a subvencije iz EU dovode nas do izračuna da ćemo ovu investiciju u cijelosti vratiti za godinu i pol dana, što je u današnje vrijeme inflacije i poskupljenja jako značajno, jer ćemo vrlo brzo ostvariti povrat investicije – istaknuo je naš sugovornik.

Treća mjera u sklopu projekta je nabava dva nova 5-osna CNC stroja koji će zamijeniti devet starih strojeva, a kapacitet proizvodnje ostat će isti.

BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce, Porsche… se proizvode na strojevima iz Cerne i Gradišta: veliki uspjeh samozatajne tvrtke

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →