Kasparov: Ukrajinska pobjeda preduvjet je za demokratizaciju Rusije. Macron: Rat će završiti samo pregovorima

Ukrajinska pobjeda u ratu preduvjet za demokratsku tranziciju u Rusiji, izjavio je u subotu jedan od vođa ruske oporbe Gari Kasparov.

Kasparov, bivši šahovski prvak svijeta koji ima i hrvatsko državljanstvo, sudjelovao je na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji na okruglom stolu posvećenom “budućnosti demokracije” u Rusiji.

Uz njega su bili bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji je deset godina proveo u zatvoru, Jana Nemcova, kći ubijenog ruskog oporbenog lidera Borisa Nemcova, i povjesničarka Irina Ščerbakova, suosnivačica nevladine organizacije Memorial, dobitnice Nobelove nagrade za mir prošle godine.

“Oslobođenje Rusije od Putinova fašizma ide preko Ukrajine. Rusi žive u balonu koji se ne može rasprsnuti sve dok ne vojnim porazom ne propadne ideja o novom carstvu”, kazao je Kasparov.

“Rat će biti izgubljen kad Rusi shvate da ga gube, nevezano uz dobitak ili gubitak teritorija”.

Stoga je pozvao zapadne zemlje da nastave pomagati Ukrajini. “Nijedan trošak za to nije prevsiok”.

Macron: želim ruski poraz, no rat će završiti samo pregovorima

Rat Rusije i Ukrajine može se okončati samo pregovorima, iako bih želio ruski poraz u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Želim poraz Rusije u Ukrajini i želio bih da Ukrajina obrani svoju poziciju, ali uvjeren sam da kraj (rata) na kraju neće biti postignut vojnim putem”, rekao je Macron u intervjuu za televizijsku kuću France Inter i novine Le Figaro i Le Journal du Dimanche objavljenom u nedjelju.

“Nijedna strana ne može u potpunosti prevladati”, rekao je Macron.

“Jer učinci mobilizacije nisu tako veliki kao što se očekivalo i ima ograničene kapacitete.”

Macron je ponovio da je Ukrajini sada potrebna vojna ofenziva kako bi se Rusija vratila za pregovarački stol.

No, ne smatra da Rusiju treba napadati na njezinu tlu, kao što neki sugeriraju.

“Iznad svega, ti promatrači žele slomiti Rusiju. To nikada nije bilo, niti će biti stajalište Francuske.”

Macron je izrazio sumnju u mogućnost značajnog unutarnjeg pritiska u Rusiji koji bi pomogao okončanju rata.

“Mislimo li iskreno da će demokratsko rješenje proizaći iz ruskog civilnog društva, nakon godina radikalizacija i sukoba? Zaista to želim, ali zapravo ne vjerujem”, rekao je Macron.

Francuski čelnik je dalje rekao kako mu se svaka alternativa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu unutar sadašnje postave čini gorom.

Source: novilist.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →