MOL će u Hrvatskoj prerađivati plin: Sankcije Rusiji oživjele zaboravljeni projekt Mađara i Ine

U drugoj polovici ove godine u Ininu postrojenju za preradu prirodnog plina u Molvama počet će obrada plina s MOL-ovih istraživačkih polja u Mađarskoj, doznao je Jutarnji list u Ini, piše dnevnik u broju od srijede.

Riječ je o zajedničkom projektu dviju kompanija pod nazivom Somogy koji je pokrenut još 2008. i s kojim se u međuvremenu stalo, ali je sada opet pokrenut zbog sve očitijeg potpunog otklona Europe od ruskog plina.

– Projekt Somogy uključuje povezivanje mađarskih plinskih polja Vízvár i Görgeteg-Babócsa na plinsku stanicu Gola te otpremu i obradu plina u centralnoj plinskoj stanici na Molvama. Počeo je 2008., ali je zaustavljen zbog tadašnje financijske krize. Ponovno je pokrenut lani te se početak obrade očekuje u drugoj polovici ove godine – navode u Ini.

Otkrivaju da je za početak eksploatacije mađarskog plina u Molvama preostala investicija na mađarskoj strani, gdje je potrebno sagraditi 20 kilometara spojnog plinovoda i razviti infrastrukturu, što je, ističu, glavnina investicije i u nadležnosti je MOL-a.

– Dio investicija u Hrvatskoj se odnosi na modifikaciju plinske stanice Gola duboka te ugradnju mjerne linije, što je u nadležnosti Ine – kažu u našoj najvećoj kompaniji. Navode da će iz Mađarske dnevno na obradu u Molve dotjecati 170 tisuća kubnih metara.

Ta je količina, kako je rekao predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, oko 10 posto ukupne godišnje proizvodnje plina u Hrvatskoj, što, zaključuje, nije ni malo, ni zanemarivo.

Na pitanje kako će MOL i Ina dijeliti prihod od prodaje plina s nalazišta Vízvár i Görgeteg-Babócsa, u Ini kažu da će “plin biti prerađen na CPS Molve te će Ina za to MOL-u naplatiti naknadu”, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →