Ovo su poslovi budućnosti, nakon par godina iskustva jamče vrtoglavu zaradu! Analizirano je čak 228 milijuna oglasa

Digitalne vještine potrebne radnicima za napredovanje na radnom mjestu budućnosti sele se iz Silicijske doline na glavnu ulicu.

Istraživači su analizirali stotine milijuna nedavnih oglasa za posao u SAD-u kako bi identificirali četiri najtraženije vještine na današnjim promjenjivim radnim mjestima. Analiza 228 milijuna oglasa za posao otkrila je da su najbrže rastući skupovi vještina u nastajanju s najvećom potražnjom umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML), računarstvo u oblaku (cloudu), upravljanje proizvodima (product management)i društveni mediji. Čak jedan od osam oglasa za posao u SAD trenutno navodi jednu od ovih vještina kao nužno potrebnu.

U izvješću se navodi da „AI/ML, računarstvo u oblaku, upravljanje proizvodima i društveni mediji zajedno predstavljaju primjer poremećaja traženih vještina i služe kao laboratorij za razumijevanje šireg trenda. Petogodišnja stopa rasta za ova četiri skupa znanja bila je 122 posto u 2021. godini. Za one radnike koji posjeduju ili usvoje ove najpoželjnije vještine, nagrade će biti iznimne, smatra Wold Economic Forum. I zarada i prilike za takvog pojedinca će nadmašiti svaki prosječan posao, od početka do kraja karijere.

I zarade ljudi sa traženim vještinama veće su za većinu novih početnika koji posjeduju vještine AI/ML-a, računalstva u oblaku i upravljanja proizvodima. Već nakon 7-8 godina karijere projicirana godišnja zarada prelazi im 120, pa čak i 140 tisuća dolara.

Radnici s vještinama na društvenim mrežama nemaju tako jak start, ali unutar tri godine također nadmašuju ljude u kategoriji “svih drugih poslova”.

Dok se digitalna transformacija širi gospodarstvom, sve veći broj industrijskih sektora grčevito se bori za privlačenje radnika s vještinama u AI/ML-u, računarstvu u oblaku, društvenim medijima i upravljanju proizvodima. Tako i raznolike industrije poput informatičke sigurnosti, kreativnog dizajna, upravljanja zdravstvenim informacijama i kriptiranih jezika sve više postaju tražene i plaćene. Istraživači su otkrili da je “AI/ML, najbrže rastuća skupina vještina, porasla po stopi od 370 posto tijekom proteklih pet godina, što je dva ili tri puta brže od ostalih skupina vještina visokog rasta.

Kako se potražnja za digitalnim vještinama širi u industrijama, neke tradicionalne radne uloge, uključujući tehnološke, doživljavaju brzi pad. Izvješće otkriva da poslovno savjetovanje, specijalizirana prodaja, arhitektura i administracija baza podataka, mrežni protokoli, web dizajn i razvoj bilježe veliki pad potražnje. Dojučer iznimno tražena uloga web programera također je teško pogođena platformama s niskim kodom i bez koda koje ljudima omogućuju brzu i jednostavnu samostalnu izradu vlastitih web stranica.

Iz izvješća Burning Glass vidljivo je da poduzeća, edukatori i civilno društvo moraju udružiti svoje napore kako bi osigurali da radna snaga budućnosti bude opremljena vještinama za natjecanje i napredovanje u digitalnom gospodarstvu.

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →