Ova naša tvrtka zna kako se privlače radnici: minimalna plaća je 1000 eura, za neka zanimanja i dvostruko veća

Jedna od najsnažnijih hrvatskih turističkih kompanija, porečka Valamar Riviera, shvatila je kako ništa od uspješnog poslovanja ne zadovolji li se – radnike. Pa je tako minimalac postavila na tisuću eura, dok će i najosnovnija radna snaga u punoj sezoni, primjerice pomoćni radnici u kuhinji ili sobarice, imati mjesečno po 1200 eura. Plaće isplaćene u vrhu sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu za stručna zanimanja – kuhare, konobare i recepcionare u Valamar hotelima, kampovima i ljetovalištima iznosit će između 1200 i 1800 eura neto, piše Novi list.

Priča kao su ljudi najvažniji faktor poslovanja turizma dugo je bila samo priča, posebno kad su u pitanju bile plaće. Doveo je takav odnos do odlaska kvalitetne radne snage, a kad se shvatilo da nestaju tradicionalni “bazeni” na jugoistoku Europe odakle se crpilo povoljnu radnu snagu nastala je – panika. Spas se potražio u Aziji, na njezinom istoku, no kako se tu pojavljuju i brojne barijere, nije bilo druge nego – posegnuti u “kasu” kako bi se zadovoljilo domaću radnu snagu.

Valamar tako  u 2023. godini ulaže dodatnih 20 milijuna eura u primanja radnika te u dogovoru sa socijalnim partnerima povećava plaće u hotelskim operacijama, čime se primanja u Valamaru za glavnu turističku sezonu usklađuju s europskim plaćama.

Dodatno, od 1. svibnja rastu koeficijenti za čak 129 radnih mjesta te će se osnovna plaća povećati za 2800 djelatnika.

– U Valamar Rivieri zadovoljstvo zaposlenika je na prvom mjestu, zbog čega i ove godine nastavljamo sa značajnim ulaganjem u programe koji pružaju visoka primanja, atraktivna radna mjesta i razvoj karijera u turizmu. Ponosni smo što nudimo najbolje uvjete rada u turizmu za djelatnike koji će raditi u ljetnim mjesecima u hotelima, kampovima i ljetovalištima, istaknula je Ines Damjanić, potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamar Rivieri.

– U godini koju obilježavaju inflatorni pritisci i geopolitička neizvjesnost, važan je daljnji dijalog sindikata i poslodavaca, a ovaj iskorak Valamara predstavlja pozitivan primjer i za druge kompanije – izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Novi list.

– Uz hvale vrijedne pomake koje je Valamar Riviera učinila u dijelu primanja zaposlenika, svjesni konstantnog rasta problema u turizmu sa iznalaženjem kvalitetne radne snage, očekujemo od poslodavca i Vlade da zajedničkim naporima osiguraju uvjete za dodatnim rastom plaća kako bi domicilne radnike doveli u poziciju da budu zadovoljni ukupnim cjelogodišnjim primanjima, stav je Eduarda Andrića, predsjednika Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske.

Valamar posluje u osam destinacija u Hrvatskoj, od Istre do Dubrovnika, te će ove sezone zapošljavati gotovo 8000 djelatnika. I najvažnije – natječaji za zapošljavanje su već otvoreni, a sve se detalje može pronaći na njihovim mrežnim stranicama.

Kako bi dodatno poboljšao kvalitetu života djelatnika u destinaciji u kojoj radi, Valamar nastavlja s provođenjem programa “Živi destinaciju”, gdje svim djelatnicima koji dolaze raditi iz drugih krajeva Hrvatske, osim kvalitetnog smještaja i prehrane omogućava popuste na više od tristo prodajnih mjesta, a pruža i mogućnost korištenja zabavnih sadržaja, izleta i sportskih aktivnosti u destinaciji izvan radnog vremena, piše Novi list.

Source: slobodnadalmacija.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →