Knjiga “Stari gradovi Bosne i Hercegovine” promovirana u HKD-u na Sušaku. Otvorena i izložba

U BiH je prvobitno tragano za gotovo 400 starih gradova, a naposljetku se broj smanjio na 300. Na izložbi je, u skladu s prostorom, predstavljeno 27 najpoznatijih starih gradova

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u atriju HKD-a na Sušaku održao se prigodan program u organizaciji Koordinacije bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije.

Foto galerija: Predstavljena knjiga i izložba “Stari gradovi Bosne i Hercegovine” Foto: Katarina Bošnjak

U sklopu programa održana je promocija knjige “Stari gradovi Bosne i Hercegovine” te istoimene izložbe, a gosti su bili arhitekti Ferhad Mulabegović i Tihomir Kreitmayer.

Nije ni bitno od kud je tko došao

Na samom početku programa predsjednik VBNM Grada Rijeke Mensur Ferhatović pozdravio je sve prisutne te se nakratko prisjetio povijesti i osamostaljenja Bosne i Hercegovine, a zatim je riječ prepustio gradonačelniku Rijeke Marku Filipoviću.

– Činjenica je da je Bosna i Hercegovina uvijek prolazila trnovit put kada je ostvarivala svoju nezavisnost ili je čuvala kroz povijest, a jedan dio te povijesti o starim gradovima čut ćemo i danas od autora koji su stigli iz Bosne i Hercegovine i siguran sam da će predstavljanje knjige kao i izložba biti vrlo zanimljiva.

Naime, svi brojni organizatori Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i udruge koje djeluju na području Grada Rijeke, ali i šire od toga, promiču multikulturni identitet Rijeke, jedne sredine koja prihvaća različitost.

I nije ni bitno od kud je tko došao, nego je bitno da voli ovaj grad i da daje svoj doprinos razvoju jednoga pozitivnog ozračja u društvu – izjavio je Filipović.

Ferhada Mulabegovića kratko je predstavio Tihomir Kreitmayer, kazavši kako mu je drago da imamo posebnu priliku da Mulabegović predstavi dio svoje stručne djelatnosti koju je uz tim suradnika uklopio u jednu knjigu.

135 godina istraživanja BiH

Njihova suradnja govori o stoljećima postojanja Bosne i Hercegovine te učvršćuje identitet. Mulabegović je zatim ukratko prošao kroz povijest važnih ličnosti koje su doprinijele očuvanju povijesti i istraživanju starih gradova.

– Ove godine slavi se 135 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Radi se o 135 godina istraživanja arheologije i graditeljstva na prostoru Bosne i Hercegovine, uz mnoge istraživače koji su stasali i koji su svoj značajan doprinos ostavili u toj instituciji.

Prva istraživanja i ilustriranja prostora BiH u potrazi za ostatcima starih gradova napravljene su upravo u toj instituciji – objasnio je Mulabegović.

U BiH je prvobitno tragano za gotovo 400 starih gradova, a naposljetku se broj smanjio na 300.

Knjiga “Stari gradovi Bosne i Hercegovine” nastala je kao rezultat tih traganja, a do danas je ustanovljen broj od 266 lokaliteta koji se nazivaju starim gradovima.

Na izložbi je, u skladu s prostorom, predstavljeno 27 najpoznatijih starih gradova.

Nakon promocije knjige i otvorenja izložbe održao se domjenak u prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice, a izložba fotografija u atriju HKD-a na Sušaku bit će otvorena do 20. ožujka i može se pogledati u periodu od 10 do 13 te od 18 do 21 sat.

Source: novilist.hr

TomislavCrnkovic144

Learn More →