Program Ambasadora turizma Splitsko-dalmatinske županije ide dalje

Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije već drugu godinu za redom provodi program Ambasador Splitsko-dalmatinske županije.

Visoka škola Aspira upriličila je događaj interaktivnog karaktera za ambasadore SDŽ-e, 20. ožujka 2023. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a koji je okupio veliki broj stručnjaka i 70-tak privatnih iznajmljivača.

Cilj ovoga programa je upoznati iznajmljivače sa globalnim trendovima, a stavljajući naglasak na transformativni turizam koji se zasniva na modelima kulturnog i održivog turizma gdje se lokalna, autentična vrijednost prepoznaje kao nositelj destinacijske ponude. Povratak iskonskom poruka je ne samo turistička, već i ona vrijednosna u svakom pogledu.

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Visoke škole Aspira i govornici

Na samom početku, okupljene je pozdravila Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. Nakon prošlogodišnjih odličnih rezultata i edukacija u kojima su iznajmljivači imali priliku sudjelovati te priručnika u kojem mogu pronaći savjete kako podići standard te biti konkurentniji na tržištu, naglasila kako je iznimno drago što program Ambasadora turizma ide dalje.

Želja nam je napraviti distinkciju između rentijerstva i pravog obiteljskog smještaja, rekla je Dorčić.

Okupljenima se obratio i Joško Stella, zamjenik direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Suradnja među institucijama temelji se na kvalitetnim projektima koji mogu doprinijeti da naša županija bude prepoznatljiva kao kvalitetna destinacija, naglasio je Stella.

Dekan Visoke škole Aspira, Alen Jerkunica osvrnuo se na ambasadore te njihovu važnu ulogu u hrvatskom turizmu. Istaknuo je važnost kontinuirane edukacije i unapređivanja znanja te spremnosti na suradnju s institucijama što će na koncu dovesti do poboljšanja njihove usluge i kvalitete smještajne jedinice.

– Smatramo da možemo dati svoj obol kroz iskustvo koje imamo. Trudimo se educirati nove snage hrvatskog turizma kako bi koristili one najbolje resurse koje imamo i tako obogatili cjelokupnu ponudu, a da opet sačuvamo i cijenimo našu baštinu, predivnu prirodu i prepoznatljivu kulturu. Takve ideje mogu se realizirati jedino kroz konstantno educiranje, informiranje i ulaganje u sebe i svoja znanja. Upravo zato, drago mi je da ste prepoznali važnost ovog projekta i brojne benefite koje vam on može pružiti te da ste svjesni da je educiranje i praćenje novih trendova jedini ispravan način kako se gradi kvalitetno i regenerativno poduzetništvo u turizmu, rekao je Jerkunica.

Nakon uvodnih riječi, sudionici su imali priliku dobiti nova znanja i pospješiti svoje poslovanje kroz pet tematskih cjelina. Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, iznajmljivačima je otkrila na koji način program Ambasador turizma može pomoći iznajmljivačima, koje su nove prilike za iznajmljivače te oglašavanje smještajnih kapaciteta.

Privatni iznajmljivači na okruglom stolu

Predavač na Visokoj školi Aspira, Željko Trezner, osvrnuo se na turizam posebnih interesa te na koji način povezati hobije i ostale posebnosti sa uslugom i prodajom kapaciteta.

– Nije rijetkost da zaboravljamo da gosti koji nam dolaze imaju želju živjeti tjedan dana našeg života. Žele uživati tjedan dana u sadržaju koji imamo, zbog prirodnih i kulturnih ljepota, zbog kvalitetne klime u kojoj mi imamo priliku uživati cijele godine. Gosti ne dolaze u Dalmaciju zbog kreveta, oni žele tjedan dana kvalitete našeg života – rekao je Trezner.

O održivom turizmu u obiteljskom smještaju sudionicima je govorio Vice Krnčević, vanjski suradnik na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira. Koji su načini na koje iznajmljivači mogu unaprijediti svoju ponudu i uslugu prateći principe održivosti.

Prodekanica za međunarodnu suradnju na Visokoj školi Aspira i predavač kolegija u području kulturne baštine, Petra Mandac govorila je o načinima na koje kulturno-povijesna baština u okolini doprinosi vrijednosti turističkog doživljaja. Osvrnula se na sve ono što jest baština čini baštinu jedne obitelji, a može bitno utjecati na kvalitetu ponude.

Na koncu, naglasak je stavljen i na dizajn interijera pa je tako Tamara Skelin, vlasnica tvrtke za dizajn interijera Imagine sa sudionicima podijelila koji su aspekti uređenja smještaja gostima važni i kako vizualnim doživljenjem možemo promijeniti prostor koji imamo.

Po završetku interaktivnog dijela gdje su sudionici imali priliku postavljati pitanja spomenutim stručnjacima, ugodno druženje se nastavilo i uz prigodni domjenak kojeg su pripremili studenti studijskog usmjerenja Gastronomija na Aspiri pod vodstvom chefa Nikše Bobana. Pozitivne reakcije i sve veća razina osviještenosti po pitanju unapređenja ponude i usluge kod malih iznajmljivača zacrtali su put nastavka ovoga projekta te želju za poboljšanjem turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije. Osim ovog okruglog stola, slijed marketinško savjetovanje u kojem će ambasadorima dobiti preporuke i savjete kako na što kvalitetniji i učinkovitiji način mogu unaprijediti svoje poslovanje.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →