Hrvatima poljoprivreda sve atraktivnija: Osjetan rast proizvodnje u prošloj godini, rastao i realni dohodak

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini porast će za 13,7 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 4,8 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema drugoj procjeni, očekuje se da će u 2022. godini vrijednost poljoprivredne proizvodnje biti povećana za 13,7 posto prema godini ranije i iznositi  23,5 milijardi kuna.

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 13,3 milijarde kuna, što je rast od 4,8 posto.

Po podatcima DZS-a, bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje se na 11,7 milijardi kuna, što je u odnosu na 2021., kada je iznosila 10,98 milijardi kuna, rast od 6,3 posto.

Uloženi rad u poljoprivredi lani je u odnosu na prethodnu godinu porastao za 0,5 posto, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 73.048 kuna, što je porast od 1,3 posto.

Naknada zaposlenicima u prošloj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 1,3 milijarde kuna, što je rast od 4,8 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →