Zabilježen značajan rast plaća u odnosu na lani, najviše u tvrtkama u državnom vlasništvu; Evo tko je još široke ruke

Prema podacima servisa MojaPlaća, u prvom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1.096 eura, što je 6 posto više nego u prethodnom kvartalu i 13 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine. 

Najplaćenija zanimanja

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 105 posto više od prosječnih, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (101 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+39 posto) te telekomunikacija (+13 posto). 

Najniže prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-40 posto), tekstilni radnici (-44 posto) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-30 posto). 

U odnosu na prošlu godinu, plaće su iznad prosjeka rasle u Tehnologiji i razvoju (+28 posto), Poljoprivredi (+16 posto) te Turizmu (+16 posto).

Zanimljivo je da su plaće top menadžmenta rasle ispod prosjeka – svega tri posto.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 9 posto više od prosjeka te iznose 1.189 eura.

S druge strane, primanja zaposlenika tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu su 5 posto niža od prosjeka (1.039 eura), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 1.067 eura (-3 posto), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 994 eura (-9 posto).

Na istoku zemlje najgore

U odnosu na prošlu godinu plaće su najviše rasle u tvrtkama u državnom vlasništvu (+15 posto) te u stranom privatnom vlasništvu (+14 posto).

Također, provjerili su postoje li razlike u plaći radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade. 

U tvrtkama s manje od deset zaposlenih prosječna plaća iznosi 939 eura (-14 posto u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je tri posto niža od prosjeka (1.060 eura), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1.146 eura, odnosno pet posto više od prosjeka).

Najniže plaće i dalje su na istoku zemlje: u Vukovarsko-srijemskoj (-20 posto), u Sisačko-moslavačkoj (-15 posto) te Brodsko-posavskoj (-14 posto) županiji. 

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (10 posto iznad prosjeka) te iznosi 1.220 eura.

Očekivano, ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće u odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem.

Tako zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 51 posto višu plaću od prosječne.

Da se studiranje isplati pokazuju i podaci da osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 16 posto višu plaću od prosječne (1.273 eura) i čak 36 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 938 eura, ili 14 posto manje od prosjeka.

Kamen spoticanja – spol zaposlenika

Također, analize pokazuju kako radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 898 eura (18 posto manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 986 eura (-10 posto).

Blizu prosječne hrvatske plaće dolazimo s tri do pet godina radnog iskustva, nakon čega krećemo zarađivati više od prosječne plaće.

Najvišu plaći, očekivano, imaju zaposlenici s više od 10 godina iskustva – 1.204 eura, odnosno 10 posto više od prosjeka.

U odnosu na prvi kvartal 2022. godine plaća je rasla upravo zaposlenicima s najmanje iskustva, 15 posto.

Kamen spoticanja je i dalje spol zaposlenika. U prvom kvartalu 2023. godine muškarci su u prosjeku zarađivali 16 posto više od žena. 

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →