Suprug Slovenke koja se odlučila za eutanaziju: ‘Ljubav nije sebična, morao sam je pustiti jer je volim…‘

Umirovljena ravnateljica i učiteljica iz Slovenije, Alenka Čurin Janžeković je preminula 13. ožujka u Švicarskoj, nakon što je popila smrtonosni koktel lijekova koji je dobila po svom zahtjevu, prenosi Večernji list.

 – Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu, rekao je za medije Alenkin suprug Marijan Janžeković, koji je supruzi prije smrti obećao da će se boriti za legalizaciju eutanazije u Sloveniji.

Marijan je Alenki četiri desetljeća bio velika potpora. Ranije je rekao da bi najradije htio da zajedno “odu na drugi svijet”, ali Švicarska mu to ne bi dopustila jer nije teško bolestan. Podijelio je s medijima i kako je smogao snage podržati svoju suprugu u ovoj odluci: 

– Ljubav nije sebična i ne mogu biti egoist da je zadržim samo za sebe i svoju ljubav. Uglavnom, volim je dovoljno da je pustim. Ovo je ljubav – rekao je Marijan. 

Alenka se godinama borila da joj se omogući eutanazija jer joj je kao djevojčici dijagnosticiran Marquisov sindrom zbog kojeg joj se kosti i hrskavica raspadaju. Alenka je objavila i knjigu ‘‘Sam Bog bi to trebao pročitati‘‘ u kojoj je opisala svoju borbu s bolešću.

Nakladnička kuća Založba 5KA javnost je obavijestila je da se Marijan iz Švicarske vratio “slomljen, ali pun ljubavi”. U Švicarskoj se, tvrdi, od supruge oprostio fizički, a duhovno će ostati povezani sve do njegovih posljednjih trenutaka. 

– Alenka je otišla među zvijezde i sad od tamo bdije nada mnom – rekao je Marijan.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →