Mirjana Hrga: Pitam se da nisam vjernica, bi li bila ista osoba. Kada kao malo dijete uđeš u Crkvu…

Nekadašnja savjetnica Kolinde Grabar Kitarović, bivša novinarka Mirjana Hrga na društvenoj je mreži napisala post o vjeri (uz evociranje djetinjih uspomena), kojega prenosimo u izvorniku.

– Pitam se da nisam vjernica, bi li bila ista. U nekim krugovima smatra se da su vjernici pokorni, inertni, zaostali. Zatucani. Kad ateista čita bilo koju od svetih knjiga, najčešće kaže “Bajka za budale”. Kada bi, lišen svakog osobnog stava, pokušao prevesti simbole onda bi shvatio da je riječ o vodičima kroz život. Njihovu realizaciju kvari isključivo (očekivana) nesavršenost ljudi.

Kada kao malo dijete uđeš u Crkvu, osjetiš miris tamjana i pogled prilijepiš za izlizane klupe i pločice podova i dok jedva čekaš da svećenik izgovori “Idite u miru” (jer si dijete i želiš se samo igrati, ekipa te čeka), nisi ni svjestan kakvu hrabrost za život skupljaš. Prestaneš se bojati smrti, prestaneš se bojati nepravde, prestaneš se bojati neshvaćanja. Veseliš se životu. I danu. I satu. I minuti. Nitko mi nikada nije dao veći dar od ovoga. I danas, mi katolici, slavimo smrt. Zamisli koja glupost. Ali nije. U toj simbolici sazdana je bit života.

Isus je bio napredan i neshvaćen, hrabar, ravan ovim čudacima koje danas ne shvaćamo, a napravit će velike stvari. Nisu ga shvaćali ni farizeji, ni saduceji, ni Rimljani, njegova obitelj, čak ni njegovi učenici. Morao je umrijeti mučeničkom smrću. Da bi ga i danas slavili. Slavimo zapravo ideju da budeš pravedan i hrabar jer to vodi u vječnost (čitaj: zagrobni život). Ono što je kažu zadnje izgovorio, ponovno je prepuno simbolike: “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!”. I zato, svaki put (pod uvjetom da niste “mučak”) borite se za dobro (ne samo za sebe), koliko god to koštalo. Jer korist u vidu zadovoljstva i ponosa je nemjerljiva i sa čim. Bezvremenska.

Sretan vam Uskrs. Svima – poželjela je (na društvenim mrežama dosta aktivna) Hrga, koja je politiku i novinarstvo zamijenila privatnim poduzetništvom u ugostiteljskom sektoru.

Njezine se objave, međutim, veoma revno prate i danas, pa je tako veliki publicitet izazvala i Hrgina uskrsna čestitka.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →