Ovo je daleko najopasnija seks poza, a muškarcima je jedna od dražih! Evo zašto morate biti na oprezu

Jedan muškarac iz Indonezije došao je u bolnicu s otečenim i krvavim penisom prekrivenim teškim hematomima. Kako liječnici kažu, njegov je penis izgledao poput patlidžana. Pacijent je objasnio da je čuo glasan zvuk pucanja nekoliko sati ranije tijekom seksa u pozi obrnute kaubojke – pozi u kojoj je partnerica gore i okrenuta leđima prema partneru. Liječnici su otkrili da je slomio penis te su ga podvrgnuli hitnom kirurškom zahvatu kako bi sanirali povredu. Stručnjaci su sada izdali upozorenje da do takve ozljede može doći kad penis u erekciji udari u perineum (međica) ili pubičnu kost tijekom intenzivnog seksa, uslijed čega dolazi do frakture penisa, prenosi Živim napise Dailymaila.

„Superiorna žena” lomi udove

Urolozi Opće bolnice u Provinciji West Nusa Tenggara objavili su detalje o tome kako se pacijent javio na hitan prijam s otečenim penisom te izjavio da se to dogodilo tri sata ranije. Opasna poza, koja se ponekad naziva i „superiorna žena”, poznata je po tome što može izazvati povrede penisa u erekciji.

U penisu inače nema kostiju, no ovakva se povreda ipak naziva fraktura penisa. Anatomija erekcije počiva na dvije spužvaste cijevi koje se ispunjavaju krvlju i skrućuju, a čvrsto okolno vlaknasto tkivo naziva se tunica albuginea. Kad je tunica albuginea, koja je uglavnom sačinjena od kolagena, izložena ekstremnom pritisku, može prsnuti i dovesti do toga da penis promijeni oblik. Pacijent je trenutačno osjetio snažnu bol, izgubio erekciju i iz penisa je počela ići krv. Također, pacijent više nije bio u mogućnosti mokriti. Liječnici su rekli da je imao ozbiljan hematom – povredu stijenki krvnih žila, uslijed koje dolazi do istjecanja krvi u okolno tkivo. Istaknuli su i da je njegov penis poprimio deformirani oblik, nalik na patlidžan, što je tipičan simptom frakture penisa.

Kirurški zahvat za brži oporavak

Muškarac je hitno podvrgnut kirurškom zahvatu, tijekom kojeg su liječnici napravili rez u vrhu penisa kako bi uklonili gornji sloj kože i tkiva. Tada je na vidjelo izašla široka i duboka fraktura penisa, odnosno, kako su rekli liječnici, tunica albuginea je bila puknuta. Tijekom zahvata kirurzi su očistili mjesto povrede, popravili dvije slomljene spužvaste „cijevi” te spojili i sašili uretru. Osim toga, proveli su i „test umjetne erekcije” kako bi provjerili da iz rana nema nikakvog curenja te da se penis ne savija na abnormalan način. Penis je potom sašiven i bandažiran, a ostao je plavoljubičast još tri dana nakon zahvata, kada mu je uklonjena bandaža.

Poslan je kući s kateterom – cjevčicom umetnutom u mokraćni mjehur kako bi se omogućilo izlučivanje mokraće – pet dana nakon zahvata. Na kontrolnom pregledu nekoliko tjedana kasnije, liječnici su zaključili da je pacijentov penis „u dobrom stanju”, da može postići erekciju te da može normalno izlučivati mokraću. U članku za časopis Urology Case Reports, liječnici su istaknuli da do frakture penisa može doći, osim tijekom seksa, i tijekom masturbacije ili čak i uslijed okretanja u krevetu pod čudnim kutom.

Urolozi su objasnili da je ovu „vrlo neuobičajenu hitnu urološku situaciju” lako prepoznati i dijagnosticirati jer obično uzrokuje jasan zvuk pucanja, naglo oticanje, pojavu hematoma i snažnu bol. Može doći i do krvarenja iz penisa te nemogućnosti izlučivanja mokraće. Napominju da kirurško liječenje rezultira najbržim oporavkom. Inače, od 1925. do sada zabilježeno je samo oko 16 dokumentiranih slučajeva takve ozljede godišnje u cijelom svijetu, a najvećem riziku za frakturu penisa izloženi su muškarci u 40-im godinama.

Kako se „lomi” penis

Fraktura penisa nastaje kad je penis izložen snažnoj traumi ili tupom udarcu do kojeg može doći tijekom intenzivnog seksa ili masturbacije. Od 1925. u svijetu je zabilježeno 1.600 slučajeva, što je otprilike oko 16 slučajeva godišnje. Znanstvenici su otkrili da u 50 posto slučajeva dolazi do stvaranja glasnog zvuka pucanja, a četiri od pet povrijeđenih izgubi sposobnost erekcije. Osobe koje su pretrpjele frakturu penisa često nakon toga imaju trajnu erektilnu disfunkciju i trajan problem bolnog seksa. Izvještaj iz 2017. govori o muškarcu iz južne Kine koje je prošao agoniju nakon što je slomio penis tijekom seksa sa suprugom.

Liječnici su ustanovili da mu penis stoji pod čudnim uglom, da je otečen i ljubičast poput patlidžana. Dijagnosticirana mu je fraktura penisa nakon što je došlo do pucanja spužvastog erektilnog tkiva koje se naziva corpora cavernosa. Krv dotječe u to spužvasto tkivo koje se proteže duž penisa i čini ga krutim tijekom erekcije. Trik za prevenciju ove ozljede penisa sastoji se u tome da treba „udarati” ili „zabijati”, kako vam drago, prilično plitko. Barem tako savjetuje seksologinja Tracey Cox.

– Držanje partnerice što bliže sebi i korištenje pokreta koji su više nalik na mljevenje nego na nabijanje, također može smanjiti rizik od ovakvih povreda – savjetuje Tracey Cox.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →