Spavaju li hrvatski radnici na poslu, posebno otkako je rad od kuće postao normalan? Evo što kaže istraživanje

Općepoznata je stvar kako iza svakog poslovnog uspjeha stoje kvalitetni,  zadovoljni i angažirani zaposlenici. No, što ako njihovu motiviranost i angažman, a posljedično i produktivnost te kvalitetu rada, poljulja iscrpljenost prouzročena manjkom sna? Naime, kronično neispavani radnici češće gube živce, podložniji su stresu i veće su šanse da će propustiti rokove ili zaboraviti na važne zadatke na poslu.

Kako bi doskočili ovom problemu, neke japanske tvrtke su svojim zaposlenicima osigurale sobe za spavanje, opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama. 

A što je s hrvatskim radnicima?

Kako se oni nose s povremenom pospanošću na poslu i jesu li ikad ‘ubili oko‘ tijekom radnom vremena? Naročito otkako je rad od kuće postao sasvim uobičajena pojava…

Odgovor na ovo pitanje otkrio je portal MojPosao, provođenjem ankete u kojoj je svoja iskustva podijelilo gotovo 1100 ispitanika.

Punjenje baterija

Prema istraživanju, više od trećine radnika (36 posto) u Hrvatskoj je barem jednom zadrijemala na poslu. 

Točnije, njih 14 posto ističe da im se to dogodilo jednom ili dvaput, u trenucima iznimne premorenosti, svaki deseti radnik (10 posto) priznaje da im se to događa s vremena na vrijeme, odnosno u prilikama kada nemaju što za raditi na poslu, dok 12 posto ispitanika tvrdi kako koriste svaku priliku kako bi odrijemali i napunili baterije. 

Dio njih ističe kako se radi o ‘guštu, koji je najbolje prakticirati iza ručka‘, drugi tvrde da se radi o potrebi do koje dolazi zbog napornog, fizičkog rada, dok treći jednostavno koriste priliku za kraćim predahom, posebice ako rade na od doma.

‘Nisam plaćen da spavam‘

S druge strane, dvije trećine zaposlenih (64 posto) nikad nije ‘ubilo oko‘ u radnoj okolini.

I dok jedni napominju kako bi voljeli s vremena na vrijeme odrijemati na poslu, ali za to naprosto nemaju prilike jer imaju previše posla, rade u open space okruženju ili trebaju ‘savršene uvjete i potpuni mir kako bi mogli zaspati‘, drugima uopće nije jasno kako netko može spavati na poslu. 

Ističu kako radnici ‘nisu plaćeni da bi spavali‘ i kako svaki radnik koji si to dopusti treba istog trena dobiti otkaz.

No, pored kritika, pospanim radnicima nude i pokoji savjet kako ostati budan u tim teškim trenucima. Između ostalog, predlažu da radnici ‘ jednostavno sebi nađu posla‘, posluže šalicom-dvije kave ili da, poput likova iz crtanih filmova, budnost održe korištenjem čačkalica koje će im podupirati očne kapke. 

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →