Banke su počele slati obavijesti o prešutnim minusima, evo o čemu se točno radi

Dio banaka poslao je svojim korisnicima obavijesti koje se tiču prešutnih minusa. Hrvatska narodna banka (HNB) definira dopušteno prekoračenje kao iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje, piše N1.

Vlada RH, HNB i 13 banaka potpisali su prošle godine memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu kojim se želi smanjiti broj korisnika prešutnog minusa.

Što se mijenja?

U obavijesti koju je Zagrebačka banka poslala prije desetak dana svojim korisnicima navodi se da se dodaje nova točka “dopušteno prekoračenje”.

– U Općim uvjetima poslovanja po transakcijskim računima potrošača: dodaje se nova točka “Dopušteno prekoračenje” koja opisuje osnovne uvjete proizvoda te usklađenja i izmjene u svim drugim dijelovima Općih uvjeta, a koji se odnose na novi proizvod Dopušteno prekoračenje i izmjene postojećeg proizvoda Prešutno prekoračenje; dopunjeni su uvjeti na način da se točno navode nazivi drugih Općih uvjeta poslovanja koji se primjenjuju zajedno s predmetnim Općim uvjetima; uvodi se mogućnost zaprimanja instant prekograničnih priljeva u valuti euro; dodaju se pravila konverzije kod transakcija uplata na karticu, primjenom kupovnog tečaja, navodi se, između ostalog, u obavijesti Zagrebačke banke, piše N1.

Privredna banka (PBZ) je također poslala svojim klijentima obavijest o izmjenama u poslovanju. Iz PBZ-a navode da namjeravaju uvesti izmjene Okvirnog ugovora o platnim uslugama.

– Izmjene Okvirnog ugovora odnose se na izmjene i dopune Općih uvjeta poslovanja Privredne banke Zagreb d.d. za platni promet s fizičkim osobama – potrošačima s primjenom od 19. lipnja 2023. i to u dijelu: uvođenja u ponudu Banke dopuštenog prekoračenja uz transakcijski tekući račun u eurima od 19. lipnja 2023.; prestanka odobravanja prešutnog prekoračenja po tekućem računu u eurima od 19. lipnja 2023. uz zadržavanje prava korištenja prešutnih prekoračenja postojećim korisnicima prešutnih prekoračenja do 30. lipnja 2024., odnosno do prihvaćanja ponude Banke za prijelaz na dopušteno prekoračenje i sklapanja ugovora o dopuštenom prekoračenju; dodatnog reguliranja pravila izračuna kreditne sposobnosti i redefiniranjem čimbenika koji utječu na odobravanje/ugovaranje odnosno smanjenje ili povećanje ili ukidanje dopuštenog prekoračenja, stoji, između ostalog, u obavijesti PBZ-a.

Sličnu je obavijest svojim korisnicima poslala i RBA, koja navodi da će banka u svojoj ponudi od 30. lipnja 2023. godine imati samo dopuštena prekoračenja.

– Klijentima koji koriste prešutno prihvaćeno prekoračenje omogućit će prelazak na Dopušteno prekoračenje u cijelom iznosu prethodno odobrenog prešutno prihvaćenog prekoračenja. Detaljna ponuda za prelazak bit će klijentima dostavljena u skladu s odredbama Memoranduma najkasnije do 30.6.2023. godine, na ugovoreni način.

Ukidaju li se prešutni minusi?

S obzirom da se u ovim obavijestima navodi da novi korisnici neće imati pravo na prešutni minus, a da će postojeći korisnici imati to pravo još samo određeno vrijeme, pitali smo HNB i Hrvatsku udrugu banaka (HUB) znači li to da se ukidaju prešutni minusi.

“S obzirom na to da je ispitivanje HNB-a pokazalo da su na našem tržištu postala dominantna prešutna prekoračenja koja su slabije regulirana, imaju višu kamatu i potrošačima pružaju niži standard zaštite u odnosu na dopuštena prekoračenja, svrha Memoranduma je omogućiti prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja čime će se osigurati bolja zaštita potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje”, kazali su za N1 iz HNB-a.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →