Poznati portugalski Michelin chef João Rodrigues: Kad jedemo hranu zapitamo li se otkud nam dolaze te namirnice?

Na Veleučilištu Aspira u Splitu 28. travnja održava se jednodnevna međunarodna multi-sektorska konferencija Regenerate Conference for Changemakers na temu održivog razvoja i poticanja lokalnoga gospodarstva

Otkad je Europska unija 2020. lansirala viziju da Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu – održivi, lokalni, regenerativni razvoj postaje imperativ za sve nas. U tu svrhu Aspira u suradnji s Terra Meera, Centrom za regeneraciju, okuplja internacionalne kao i lokalne govornike i praktičare koji vode ove cutting edge trendove. Poduzetnici i eksperti iz sektora liderstva, gastronomije, turizma, poljoprivrede, vinogradarstva i proizvodnje prehrambenih proizvoda te urbane arhitekture, dijelit će svoja bogata poduzetnička iskustva. Među njima će bit i poznati portugalski Michelin chef João Rodrigues koji će sudionicima konferencije pričati o svom avangardnom ‘Matéria‘ projektu kroz koji organizira ‘pop up‘ restorane po Portugalu, gdje spaja lokalne namirnice s autentičnim jelima. Ovakav pristup ne samo da kreira snažni portugalski brand turizma i gastronomije, nego i regenerira lokalno gospodarstvo kao i lokalni identitet i tradiciju.

Kad jedemo hranu zapitamo li se otkud nam dolaze te namirnice? Je li svojim navikama pomažemo svojoj zemlji i svojoj kulturi? Kroz moj ‘Matéria‘ projekt pokazujem koliko volim svoju zemlju i njene zemljoradnike. Za mene gastronomija ima smisla samo ako promovira lokalne, organske namirnice jer kroz nju tako čuvamo svoj identitet kao i svoj ekonomski boljitak – napominje Rodrigues.

U okviru istog projekta druga gošća iz Portugala, Patricia Dias, svoj doprinos dat će kroz svoja iskustva s vrhunskim kuharima u Portugalu i projektom Art of tasting Portugal – projekt promocije autentičnih jela Portugala. Na istom panelu regenerativne gastronomije pridružit će se i Karmela Višković, voditeljica ValFresco projekta vodeće hotelske kuće u Hrvatskoj – Valamar. ValFresco je platforma u Istri koja kroz svoju centralnu kuhinju, webshop, veletrgovinu, skladište i distribuciju povezuje lokalne OPG-ove s konačnim korisnicima (od hrvatskih građana u području Istre, Rijeke, otoka Krka do svojih pogona hotela, kampova itd.).

U tom duhu prepoznavanja važnosti lokalnog i jedinstvenog govorit će i ostali gosti sudionici. Pa će tako i protagonisti HTV dokumentarca Dulum Zemlje pričati o svojim inspirativnim pričama. Denis i Maja Marušić govorit će o svom biodinamičkom vinu koji proizvode na obiteljskom vinogradu na otoku Pelješcu; Sandra Babac iz Zadra o svojim voćnjacima i proizvodima Šinjorina Smokva te Aleš Wenkler iz Istre o svojim kozama i nagrađivanom kozjem siru. U tom kontekstu će naravno fokus biti na tematici regenerativnog turizma. Gošća iz Engleske, Vicky Smith, osnivačica prve platforme za regenerativna putovanja, Earth Changers i osnivač Ventula Travel, Destination Managament Company iz Splita, Robert Bralić pružit će svoja iskustva i uvide u ovaj još uvijek novi trend u kojem nema jasno definiranih pravila za uspjeh i punu posvećenost regenerativnim principima. Potom će tu biti i gosti Rocco Reukema, urbani arhitekt i planer te Celiane Camargo-Borges koja će prenijeti svoja napredna i pozitivna iskustva iz Nizozemske i Brazila. Naposljetku, cijela diskusija bit će stavljena u kontekst neodrživosti tekućeg sistema i globalnih klimatskih promjena.

Događaj je osmišljen kako bi nadahnuo, motivirao, povezao, prikazao i stvorio utjecaj za trajnu promjenu. Naša vizija je da Hrvatska do 2040. postane potpuno regenerativno društvo. Konferencija će poslužiti kao multi sektorska platforma za nadahnuće i povezivanje kreatora regenerativnih promjena umrežavanjem i međusobnom podrškom.

Konferencija će okupiti inspirativne edukatore, društvene i ekološke poduzetnike i aktiviste kako bi pokazali primjere najbolje prakse te podijelili svoja iskustva i vizije kroz uvodna predavanja, panel-rasprave i interaktivne razgovore među sudionicima vođeni metodom World Café.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama konferencije i Aspire.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →