Hrvatska do 2040. mora postati regenerativno društvo

Konferencija je okarakterizirana i kao multisektorska platforma za nadahnuće i povezivanje kreatora regenerativnih promjena kroz umrežavanje i međusobnu podršku

Na Veleučilištu “Aspira” 28. travnja održala se konferencija “Regenerate Conference for Changemakers”, prva takve vrste na području Europe. Cilj konferencije je pružanje temelja za trajne promjene na međunarodnoj razini. Vizija organizatora, “Aspire” i “Terre Meere”, Centra za regeneraciju, jest da Hrvatska do 2040. postane potpuno regenerativno društvo. Također, konferencija je okarakterizirana i kao multisektorska platforma za nadahnuće i povezivanje kreatora regenerativnih promjena kroz umrežavanje i međusobnu podršku.

Okupljanjem kreatora regenerativnih promjena iz Hrvatske i inozemstva organizatori i domaćini kažu da nastoje izgraditi zamah prema regenerativnoj renesansi u regiji. Ovaj događaj je osmišljen kako bi nadahnuo, motivirao, povezao, prikazao i stvorio utjecaj za trajnu promjenu.

Regenerirajte Europu!, poručuju s konferencije koja je na istom putu Europskog zelenog dogovora iz 2020., a koji predviđa da Europa postane prvi ugljično neutralni kontinent do 2050. godine i da se do 2030. smanji emisija za 50-55 posto.

– Sastajemo se ovdje u Splitu kako bismo razgovarali o ključnoj ulozi održivog razvoja i važnosti osiguranja zdravlja našeg planeta za buduće generacije. Nama kao obrazovnoj instituciji dana je jedinstvena prilika, ali i odgovornost da oblikujemo način razmišljanja generacija koje dolaze, naše djece, studenata, budućih lidera, poslovnih ljudi, znanstvenika, liječnika, istraživača – naglasio je dekan Alen Jerkunica.

Jerkunica dodaje da se ključ regenerativne održivosti temelji na holističkom pristupu i integraciji nedavnih znanstvenih otkrića i praksi za stvaranje unutarnje i vanjske dimenzije održivosti neophodne za sustavnu transformaciju. Da bi bilo što jednostavnije, treba krenuti od sebe, iznutra, samo tako se može pokrenuti promjena. Potrebno je transformirati destruktivne obrasce mišljenja i bivanja u obrasce cjelovitijeg pristupa.

Otvorenost promjenama

Okupljene su pozdravili Vesna Friedl, direktorica Županijske komore Split Hrvatske gospodarske komore, Jurica Glavina, predstavnik srednje Dalmacije u Upravnom odboru Udruge hrvatskih putničkih agencija, te Stella Hrvatin, predstavnica Instituta za društveno odgovorno poslovanje.

Sudionici konferencije, poduzetnici i eksperti iz sektora liderstva, gastronomije, turizma, poljoprivrede, vinogradarstva i proizvodnje prehrambenih proizvoda te urbane arhitekture podijelili su s prisutnima svoja bogata poduzetnička iskustva.

Prva govornica, Nilima Bhat sudionike je upoznala sa “Shakti” konceptom u kojem naglašava dinamičku materiju odgovornu za stvaranje i održavanje svemira, identificiranu kao žensku energiju. Nilima je publiku provela kroz vođenu vježbu pronalaženja “Shakti” energije unutar vlastitih tijela i oslobađanja kreativnosti i regeneracije. Nadalje, Alexander Schieffer, integralni filozof i profesor na sveučilištu St. Gallen, naveo je kako promjena uvijek započinje u umjetnosti i filozofiji. Prema tome, regeneracija ne zaobilazi nijedno područje. Osvrnuo se i na akademsku zajednicu i studente i referirao se na “Aspirin” pristup i otvorenost razvoju i promjenama.

Bivša novinarka Sandra Babac, koja se nakon sigurnog posla na televiziji odlučila upustiti u poduzetničke vode, ispričala je priču koja stoji iza brenda “Šinjorina Smokva” koji se bavi izradom ekoloških džemova.

– Cijeli proces jest izazovan, ali to i jest ono što nas gura naprijed. Cilj je svakodnevno raditi na unaprjeđenju poslovanja. Tako smo došli i na police jednog trgovačkog lanca i suvenirnice – kazala je Babac.

Dugogodišnje iskustvo poslovanja s nekretninama Aleš Winkler zamijenio je farmom i osnovao Kumaprička Goat Farm. Ukazao je na glavne probleme s kojim se suočava zajednica, poput nedovoljnog obrazovanja mlađih naraštaja o agrikulturi i prednostima koje donosi.

Učenje, djelovanje i transformacija

Kada je u pitanju regenerativna gastronomija, osnivačica “The Art of Tasting Portugal” Patricia Dias predstavila je ideju puta kroz portugalske regije s isprobavanjem različitih okusa i naglasila važnost jedinstvenog iskustva i njegovanja lokalnih proizvoda. Michelin chef João Rodrigues približio je sudionicima “Projecto Matéria” u kojem ističe važnost ljudi kao pokretača svake kulture i nacije.

– Želio sam napraviti nešto drugačije, sve je počelo pitanjem gdje pronaći lokalne proizvode. U potrazi za autohtonim proizvodima koji su u skladu s načelima održivosti počelo je moje istraživanje Portugala i lokalnih proizvođača koji se bave ekološkim uzgojem. Moja potraga još uvijek traje, svakodnevno sam u potrazi za novim proizvodima – kazao je João.

Regenerativni urbanist i arhitekt Rocco Reukema radi unutar građevinskog okruženja na otpornim urbanim razvojima gusto naseljenih gradova i otpornim multifunkcionalnim ruralnim područjima. Na strateškoj i provedbenoj razini njegovi ciljevi su ugraditi ekosustave, prirodni turizam u seoske krajeve i ozeleniti mjesta u gusto naseljenim gradovima kako bi se stvorilo održivije okruženje prilagodljivo klimi. U svome izlaganju osvrnuo se na prijeko potrebno zelenilo i problem gdje gradovi postaju betonske džungle vođene profitom, što dovodi do neljudskih i neprirodnih prostora.

Robert Bralić, osnivač Ventula Travel iz Splita, i Vicky Smith, osnivačica Earth-Changers.com iz Velike Britanije, sudjelovali su u panelu pod nazivom “Destination Management and Regenerative Trave”, u kojem su se osvrnuli na održivost današnjih načina putovanja. U zadnjem panelu, “Climate change and Regenerative Community Building”, sudionici su imali priliku čuti što stoji iza projekta “Valfresco” od osobe koja stoji iza cijele ideje, direktorice Valfresco tvrtke “Valamar” Ivane Fonović. Uz nju, Celiane Camargo-Borges, viša predavačica i istraživačica na Sveučilištu primijenjenih znanosti Breda, iznijela je svoja iskustva u međunarodnim projektima koji su za cilj imali učenje, djelovanje i transformaciju u određenom okruženju.

Završni dio konferencije uključivao je interaktivne razgovore sudionika i panelista vođenih metodom World Café.

Okupljanjem kreatora regenerativnih promjena iz Hrvatske i inozemstva organizatori i domaćini kažu da nastoje izgraditi zamah prema regenerativnoj renesansi

Sastajemo se ovdje kako bismo razgovarali o ključnoj ulozi održivog razvoja i važnosti osiguranja zdravlja planeta za generacije, naglašava dekan Alen Jerkunica

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →