Novi veliki problemi za Debeljaka: hvali se flotom i dobrim radom, a pomorci ga odlučili tužiti, dužan im je tri plaće

Ne samo škverani, brodograditelji! Nevolja nisu ostali pošteđeni ni pomorci koji plove na brodovima iz flote Tomislava Debeljaka, vlasnika “Brodosplita”, odnosno njegove brodarske tvrtke “Brodosplit-plovidbe”: plaće im kasne nekoliko mjeseci, a epilog bi mogao uslijediti na Trgovačkom sudu u Splitu.

“Zbog sve većeg broja pomorca koji plove ili su plovili na brodovima ‘Brodosplit-plovidbe‘ (‘Golden Horizon‘, ‘Katina‘,‘Klara‘ i ‘Monet‘), a koji nam se obraćaju zbog neisplate plaća, Sindikat pomoraca Hrvatske odlučio je pokrenuti sudski postupak pri Trgovačkom sudu u Splitu kako bismo, u zajedničkom predmetu, ostvarili potraživanja neisplaćenih plaća. Naime, ovo nije prvi put da u ‘Brodosplit-plovidbi‘ postoji problem kašnjenja isplate plaće te smo se upravo iz tog razloga odlučili na ovaj korak.”

SPH: Ispunite punomoć!

Tako kažu u Sindikatu pomoraca Hrvatske, oglasivši se priopćenjem, a evo što nam je o svemu rekao Romano Perić, koordinator ITF-a za Hrvatsku (Međunarodna federacija transportnih radnika s vrlo jakom pomoračkom sekcijom) i pomoćnik glavnog tajnika hrvatskog Sindikata pomoraca:

– Problemi s dugovanjima počeli još početkom prošle godine, u veljači i ožujku. Plaće bi kasnile po koji mjesec, pa bi bile isplaćene, a sada su pomorci u situaciji da im primanja kasne po tri ili četiri mjeseca…

Teško je govoriti o kojem broju pomoraca i kolikim dugovanjima se radi, budući da ti podaci fluktuiraju, ali evo primjera koji može biti ilustrativan: iz sindikata poručuju da je pedesetak članova posade četiriju Debeljakovih brodova u utorak dobilo osobni dohodak za siječanj.

– To znači da su pomorcima izostale još tri plaće – za veljaču, ožujak i travanj, što nije malo, a sezona tek kreće. Nadamo se da će problem biti uskoro riješen, na zadovoljstvo tvrtke i ljudi. Mi smo svakaoko tu za pomorce koji nam se već javljaju i raspituju što se može poduzeti. Ljudi su zabrinuti za egzistenciju i obitelji. Još prikupljamo podatke, tako da samu tužbu još nismo podnijeli Trgovačkom sudu u Splitu, što bi moglo uslijediti unutar dva ili tri tjedna, vidjet ćemo još s dinamikom – ističe Romano Perić.

Tako je SPH poručio zainteresiranima:

“Pozivamo sve pomorce koji su u istom problemu i žele ostvariti svoja potraživanja da ispune obrazac te potpišu punomoć i pošalju je na e-mail i[email protected], kako bismo se zajedno izborili za vaša prava…”

Detalje imate na internetskim stranicama Sindikata pomoraca.

Za komentar smo pitali i brodara. Pitanja smo poslali “Brodosplitovu” uredu za odnose s javnošću. Čekamo odgovore. Dotad, evo što su rekli lokalnim portalima, jedan od njih je Morski.hr:

Počinju krstarenja

“Brodosplit-plovidba je pogođena COVID-19 pandemijom, a zatim i višom silom uzrokovanom sankcijama povezanim s oružanim sukobom u Ukrajini. Unatoč činjenici što većina flote nije u funkciji već treću godinu, plaće zaposlenicima su isplaćivane, što je ipak iscrpilo kompaniju i uzrokovalo kašnjenje u isplati plaća. U finalnoj smo fazi rješavanja problema više sile, odnosno refinanciranja kredita banke u ruskom vlasništvu, što će osigurati nesmetan rad flote i isplatu plaće zaposlenicima. Očekujemo, vrlo brzo…”

A evo što je brodar govorio na društvenim mrežama početkom ožujka:

“Zima je na odlasku, ali za ‘Katinu‘ sezona nikad ne završava! Nakon uzbudljivog zimskog rasporeda, Formula 1 Grand Prix Abu Dhabija i Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, motorna jahta ‘Katina‘ se priprema za dinamičan ljetni itinerar i krstarenja Mediteranskim morem…”

Pa sredinom travnja: “Na krstarenja Mediteranom uskoro će krenuti ‘Klara‘, jedinstveni trojarbolni jedrenjak izgrađen u ‘Brodosplitu‘. Radi se o prvom škuneru u Hrvatskoj koji ima neograničenu kategoriju plovidbe…”

Ili nekidan: “Novu sezonu krstarenja započeo je ‘Brodosplitov‘ elegantni krstaš ‘Monet‘. Uplovljavanjem u splitsku luku, preuzeo je prve goste, a plovit će na području Mediterana…”

Podsjetimo, u Debeljakovoj floti su “Golden Horizon” (veliki jedrenjak, koji već dulje vrijeme na vezu u brodogradilištu čeka rasplet svoje sudbine), trojarbolni škuner “Klara”, putnički brod za krstarenja “Monet” i jahta “Katina”.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →