Dalmatinci u svjetskom vrhu izrade ‘alatnih robota‘: ‘Prepoznali smo snagu EU fondova, stalno rastemo i zapošljavamo‘

Uz brojna priznanja za uspješno poslovanje, svjedoče to preko dva desetljeća inovativnog izvoza u području visokobrzinskih elektromotornih vretena i činjenica da se njihovi proizvodi koriste u prerađivačkim industrijama od SAD-a do Koreje. Uz otvorenu inovaciju, bez koje je nezamisliv razvoj i konkurentnost u ovoj specifičnoj viskospecijaliziranoj industriji, njihova priča o uspjehu postavljena na tri faktora koji uvijek moraju ići zajedno – ulaganje u ljude, nove tehnologije i nove proizvode.

Kao odgovor na veliku gospodarsku krizu, u “HSTecu” su se 2009. okrenuli robotskoj automatici, ali i europskim fondovima. Prvi su proveli još u pretpristupnoj fazi 2008. godine projektom iz programa “Phare 2006”, a zadnja dva sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ožujku 2018. počela je provedba projekta “Novi visokobrzinski sustav za visoko precizne obrade na bazi adaptroničke korekcije alata – sustav HSE-ATC”. Trajao je dvije godine, od ožujka 2020. godine.

Nove tehnologije

– Ovim projektom željeli smo komercijalizirati novi sofisticirani proizvod koji smo razvili unutar kuće primjenom novih tehnologija i novih materijala. Radi se o jedinki za visoko precizne obrade HSE-ATC koja predstavlja globalno inovativan proizvod za korekciju obradnog alata – ističe Kristina Šimunić, direktorica za strategiju i marketing u tvrtki, ujedno i voditeljica tima za praćenje i apliciranje EU-ovih projekata od samog početka. Od ukupne vrijednosti projekta od 3,28 milijuna kuna, bespovratna sredstva iznosila su gotovo 1,61 milijun kuna.

Godinu i pol kasnije, 1. kolovoza 2019. počela je i provedba drugog projekta iz istog fonda: “Povećanje konkurentnosti tvrtke ‘HSTec’ kroz poboljšanje učinkovitosti poslovnih procesa primjenom najnovije informacijsko-komunikacijske tehnologije”. Završen je u travnju 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1,78 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 768.421 kunu.

– Zahvaljujući tom projektu uložili smo u digitalizaciju poslovnih procesa kako bi naše poslovanje bilo učinkovitije, odnosno kako bismo imali konkurentsku prednost na tržištu. Uložili smo u modernu IT opremu, implementirali smo novi ERP sustav (Enterprise Resource Planning).

Cilj nam je bio na taj način povećati prihode, zapošljavanje, ali i kapacitet za razvoj novih proizvoda. Jer napredovanje bez digitalizacije danas jednostavno nije moguće – objašnjava Šimunić, zadovoljna onim što je ostvareno kroz ova dva projekta, te dodaje:

– Uz poboljšanje razvojnog i proizvodnog odjela, udio prihoda i broj zaposlenih povećao se za više od 30 posto. “HSTec” trenutno zapošljava 115 djelatnika, mahom mladih, visokoobrazovanih i specijaliziranih kadrova, a prije provođenja ovih projekata bilo ih je sedamdesetak. Dakle, zaista respektabilno povećanje.

Još uvijek teško pronalazimo radnike jer je Zadar prije svega turistički grad, čemu je ponekad teško konkurirati, ali naša tvrtka stalno raste, razvije se i nudi stalan posao kroz cijelu godinu koji svakom djelatniku nudi stabilnost. Raduje nas što imamo sve više zaposlenika iz drugih sredina, postajemo privlačni poslodavac inženjerima i tehničarima srednje stručne spreme koji su spremni doći raditi i živjeti u Zadar.

S prijavljivanjem projekata na europske fondove “HSTec” je počeo među prvima, a kroz već spomenuti program “Phare 2006” proveli su razvoj inovativnih pogonskih sustava uz pomoć PLM poslovnog sustava. Ipak, najveći projekt dogodio se kada je spomenuta tvrtka, upravo zahvaljujući novcu iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, pokrenula svoj novi investicijski ciklus “težak” 14,7 milijuna kuna.

Neprestanim rastom poslovanja i zapošljavanja prerasli su svoje postojeće prostorne kapacitete i opremu, zbog čega je širenje bilo nužno kako bi, najprije zadržali, a zatim i povećali svoju konkurentnost. Tako su pokrenuli izgradnju nove proizvodne hale te pratećih prostora i ureda od preko tisuću metara četvornih.

Usklađena strategija

Od ukupne vrijednosti investicije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano im je 35 posto, a ostatak su financirali vlastitim novcem i kreditom HBOR-a.

Kristina je, uz uz pomoć vanjskih konzultanata, bila voditeljica svih projekata. Zato je nakon toliko provedenih projekata pitamo koliko korištenje EU-ovih fondova može doprinijeti poslovanju i razvoju jedne ovakve kompanije.

– Značajno, pogotovo ako se strategija vlastite tvrtke uskladi s natječajima. Uspješan recept jest u pravom trenutku aplicirati na prave natječaje, u skladu s ranije planiranom strategijom i ciljevima. Ako ste razvojno-proizvodna tvrtka koja planira investicijske cikluse, to je pravi put. Nije ključ samo u dobivanju sredstava, već u tome da ih iskoristite na najbolji način, na konkretne projekte – kaže Šimunić o filozofiji poslovanju “HSTeca”, koji je na ljeto prošle godine dobio novog vlasnika.

Akvizicijom 90 posto udjela tvrtke, velika njemačka grupacija “Chiron Grupe”, koja zapošljava oko 2000 ljudi u svojim podružnicama po cijelom svijetu, postala je novim vlasnikom uspješnog zadarskog poduzeća. Riječ je po kompaniji specijaliziranoj za CNC-upravljanje, vertikalne obradne centre za obrade glodanjem i tokarenjem te za prilagođena rješenja i automatizaciju, digitalne proizvode i usluge. Ovom akvizicijom, zapravo, šire svoje kapacitete.

Brend “HSTec” i dalje ostaje, a tvrtka će nastaviti svoje dosadašnje poslovanje, uz novu širinu inženjerske stručnosti i globalne prisutnosti koju donosi prisutnost i vlasništvo velike njemačke grupacije.

Uvijek moraju ići zajedno – ulaganje u ljude, ulaganje u nove tehnologije i ulaganje u nove proizvode

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →