Nestašica jednog proizvoda mogla bi pogoditi cijeli svijet, evo na što kupci trebaju biti spremni…

Potrošači moraju biti spremni na povećanje cijena soka od naranče. Mnogi se pitaju poskupljuju li sad svježe naranče?

Sok od naranče najpopularniji je voćni sok u Njemačkoj – piše Fenix. U 2021. godini svaki je Nijemac popio u prosjeku 6,9 litara ovoga soka.

No, čini se da kako će se potrošači u skoroj budućnosti morati suzdržati od ove navike. Njemački mediji pišu kako bi soka od naranče u budućnosti moglo biti manje na tržištu zbog lošeg uroda.

U posljednje tri godine bile su samo dvije male i jedna prosječna žetva u najvažnijoj zemlji dobavljaču naranči, Brazilu, a trenutna žetva je klasificirana samo kao prosječna. Loše berbe smanjuju zalihe koncentrata soka od naranče u Brazilu.

“To znači da se i potrošači moraju prilagoditi činjenici da sok od naranče postaje sve skuplji”, rekao je stručnjak za ovu industriju za njemačke medije.

On nije sam u ovoj procjeni. Šef proizvođača sokova iz Mönchengladbacha je rekao kako su cijene koncentrata soka od naranče na rekordnoj razini.

Trenutačno se nema što kupiti, tržišta su prazna, opisao je situaciju. V

Dok cijene soka od naranče vrtoglavo rastu, pretpostavka je da će i samo voće biti skuplje. “Ne”, kaže generalni direktor Njemačke udruge za trgovinu voćem za njemačke medije.

“Tržište naranči i koncentrata soka od naranče potpuno je drugačije. Naranče ili kupujemo kao sezonsku robu u Europi – primjerice u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj – ili izvan sezone u Izraelu i zemljama proizvođačima s južne polutke”, naveo je.

“Tržište svježih proizvoda također je podložno promjenama i nestašicama, ali one uglavnom utječu na pojedinačne proizvode i obično se mogu brzo uravnotežiti”, smatraju stručnjaci.

Prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalna proizvodnja soka od naranče vjerojatno će pasti za sedam posto ove godine. Zalihe koncentrata soka od naranče u Brazilu, odakle dolazi 90 posto uvoza u EU, manje su nego ikad prije.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →