Mnogi će se u budućnosti vraćati razočarani iz Lidla: svima omiljeni proizvod povlači se iz prodaje

Njemački trgovački lanac Lidl i proizvođač slatkiša Haribo više ne surađuju. Njemački mediji pišu kako je Haribo obustavio dostavu svojih proizvoda Lidlu. Razlog ove odluke leži u tome da se dvije strane ne mogu dogovoriti oko cijena, piše Fenix-magazin.de.

“Istina je da naše proizvode trenutačno nećete pronaći na policama Lidla”, rekao je glasnogovornik Hariba njemačkim medijima. Proizvođač bombona također je potvrdio kako od Lidla traži više cijene za svoje proizvode.

Time se ponavlja situacija koja je na sličan način već postojala 2020. godine. Budući da se nisu mogli dogovoriti, Lidl je Haribo proizvode izbacio iz asortimana.

“Privremena izbacivanja proizvoda iz prodajnog asortimana dobro su poznato taktičko sredstvo povećanja pritiska na dobavljača”, rekao je tada proizvođač za njemačke medije.

No, prije nego što veliki lanci supermarketa i diskonti jednostavno izbace proizvode iz asortimana, sada reagiraju proizvođači i sami zaustavljaju isporuku.

Spor između Edeke i Marsa traje mjesecima

Trenutačno najpoznatiji primjer je spor između Marsa i Edeke. Budući da Edeka već mjesecima ne želi pristati na povećanje cijena od strane Marsa, Mars je potpuno prestao opskrbljivati Edeku. A Mars u ponudi ima mnogo poznatih brendova bez kojih kupci Edeke trenutno moraju.

Marsovo carstvo uključuje brendove slatkiša kao što su M&M’s, Bounty, Snickers, Twix i naravno Mars. Tu su i Wrigley’s Extra, Airwaves i 5Gum.

Mnogi poznati brendovi hrane za životinje također pripadaju prehrambenom divu: na primjer Whiskas, Sheba, Frolic i Pedigree.

“Trenutno imamo 17 tvrtki koje nas ne opskrbljuju”, rekao je nedavno šef Edeke. Naveo je divove koji nude robu široke potrošnje kao što su Procter & Gamble, Mars i Pepsi kao i dijelove Henkela, Schwartaua i Unilevera.

“Očito smo u pokretu na takav način da industrija robnih marki maksimizira svoje rezultate i radije ne isporučuje robu”, objasnio je šef Edeke.

Ima li Haribo prednost ovaj put?

Kako dalje prenose njemački mediji, spor između Hariba i Lidla bi mogao potrajati. Iako je Lidl jedan od najvećih kupaca, Haribo bi mogao izdržati i dugotrajniji spor.

Ali gubitnici u tim sporovima uvijek su kupci. Ne zbog novca, nego zbog toga što ostaju bez uobičajene ponude kod svog omiljenog trgovca.

Source: slobodnadalmacija.hr

Tomislav Crnkovic

Learn More →